Házi feladat (Kiberfizikai rendszerek)

Házi feladat

A házi feladat információk a gyakorlaton elhangzottak (bizonyos szempontból részletesebben is, mint itt található) és a vonatkozó prezentáció elérhető a segédanyagok között.

A házi feladat egy elképzelt "smart unviersity" vagy "smart grid" felügyeleti rendszer egy komponensének kidolgozása: specifikáció, tervezés, prototípus készítése.

A feladat megoldása során mérési (szenzor) adatokat fogunk feldolgozni. Feladatunk ezen adatokat és külső adatforrást felhasználva optimalizálni a rendszer működését, okos rendszert készíteni.

A rendszernek tartalmaznia kell legalább egy helyi/edge, valamint legalább egy felhőben futtatott komponenst (és ezek kommunikációját) is, a funkciók komponensekhez rendelése része a feladatnak.

A házi feladatnak része (többek között):

  • A feladatkitűzésben meghatározott funkcióval kapcsolatos követelmények összegyűjtése és rendszerezése (1-1 szöveges specifikációt adunk az egyes feleadatokhoz), majd finomítása. Ehhez -- ugyanúgy mint a valós projekteknél -- szükség lehet a megrendelő (ez esetben az oktatók) kikérdezésére, a követelményfinomítás során felmerülő részletek tisztázására. Ezt megtehetik személyesen az előadások és gyakorlatok környékén, vagy emailben.
  • A kitűzött feladatban szereplő szenzor és esetleges beavatkozó(k) kezelése DDS-en keresztül. Adatok lejátszása DDS-ből, de kérhetőek a tanszéktől is, ebben az esetben élő adattal lehet dolgozni.
  • A kitűzött feladatban szereplő külső, felhőben megvalósítandó adatforrások használata. Általános célű adatforrások esetén (pl. időjárás) a feladat része egy meglévő nyilvános (ingyenes) szolgáltatás keresése és használata. Speciálisabb adatforrások esetén (pl. várható fogyaszás, órarend) a bemutatandó prototípushoz elegendő egy szabványos webes technológiákkal elérhető saját adatforrást létrehozni, majd azt mintaadatokkal feltölteni.

A házi feladattal kapcsolatban ezen az oldalon folyamatosan publikálni fogunk további információkat.

Beadási határidők

A beadás e-mailben történik, Vörös András részére zip fájlban, tárgy: [CPS2019 HF]

Részletek a gyakorlat során elhangzott diasorban.

Követelménytervek: Október 17. Október 20. 11:59 (e-mailben elküldve)

Architektúra, rendszerterv, prototípus:  Október 31. 23:59 November 5. 12:00 November 7 23:59

  • Dokumentáció: követelmények, ezek alapján a rendszer tervek bemutatása (lehetőleg a SysML elemkészletét használva)

Integrált megoldás beadása:  november 21. 23:59 november 24. 23:59

  • Végleges interfészek definíciója, imeplementáció dokumentációja (1-2 oldalban bemutatni a rendszermodell fontosabb részeit, interfészeit, továbbá 2-3 oldalban a megvalósítást/működést).
  • Esetleges javítások, módosítások dokumentálása

Bemutatás: megbeszélt időpontban előadás formájában. Egyéni bemutatás lesz, 10 perc áll mindenkinek a rendelkezésére!

Pótbeadás: Díjköteles pótbeadási lehetőségre jelentkezni e-mailben lehet Vörös Andrásnál. Pótbeadásra csak a pótlási héten van lehetőség.