IRF gyakran ismételt kérdések

A tárggyal kapcsolatos gyakran felmerülő kérdések.

 1. Ki lehetne rakni az előadások fóliáit az előadás előtti napon, hogy ki lehessen még nyomtatni?
  Általában még az előadás napján is alakítunk valamit a fóliákon, ezért kerül ki a végleges változat az előadás után. De most már általában nincs nagyon nagy változás a tavalyi fóliákhoz képest, így azokat lehet hozni jegyzeteléshez.
   
 2. Miért 20:00 és nem éjfél a beadási határidő a házi feladatoknál?
  Korábban volt olyan év, hogy éjfél a határidő, de akkor látványosan kevesebben jöttek be az éjszakázás miatt a másnapi előadás(ok)ra, ezért este nyolc a beadási határidő.
   
 3. Csak 2 perccel csúsztam ki a leadási határidőből, ha elküldöm emailben, akkor azt még el lehet fogadni?
  Nem, csak a beszedő rendszerbe feltöltött feladatokat javítjuk ki. Viszont lehet több változatot is feltölteni, így javasoljuk, hogy akár már a leadási határidő előtti napon, de a határidő lejárta előtt pár órával mindenképp töltsünk fel egy előzetes változatot, így ha lefagy a számítógép / elmegy a net / túl nagy a feltöltés mérete / stb. akkor is lesz már valami értékelhető megoldásunk.
   
 4. Nem adtam le / nem fogadták el a házi feladataimat. Nem lehetne, hogy az első vizsgát megírom, és azzal kapjak aláírást?
  Nem. Aláírást csak a szorgalmi időszakban, a házi feladatok elkészítésével lehet szerezni.
   
 5. Nem lehetne hosszabb határidőt adni a házi feladatokra?
  Sajnos jobban nem tudjuk széttolni a feladatok kiadását és beadását. Akkor lehet kiadni leghamarabb, amikor már elértünk az előadás anyagában az adott témához, másrészt a félév végén pedig kell nekünk is idő az utolsó házi feladat kijavításához és a védéshez. De ez a 1,5  hét általában elég szokott lenni (régebben 1 hét volt, és úgy is teljesítették a hallgatók).
   
 6. Miért kell Windowson és Linuxon is megoldani egy-egy feladatot, nem lehetne, hogy valaki csak az egyfajtát kapjon, azt, amit jobban szeret?
  Szerintünk nagyon hasznos és tanulságos, ha az ember több platformot is megismer, mert ez alapján tudjuk megítélni az egyes platformok képességeit, lesz összehasonlítási alapunk. Pont ez az egyetemi képzés lényege, hogy nem csak egy konkrét megoldást ismerünk meg, hanem általánosabb módszereket.
   
 7. Miért nem vezetettek a géptermes gyakorlatok?
  (Micskei Zoltán) Az én tapasztalatom az, hogy mivel ezeknél a technológiai témáknál nagyon eltérő a hallgatók korábbi felkészültsége és sebessége, így a vezetett gyakorlaton nem nagyon lehet a megfelelő tempót megtalálni. A társaság egyik fele unatkozik, a másiknak pedig még így is túl gyors. Ráadásul a lemaradók nem akarnak vagy mernek kérdezni, és ezért nem hatékony. Ezért a tantárgy gyakorlatain lehet saját tempóban haladni a részletes útmutató alapján, át lehet ugrani részeket vagy el lehet mélyedni egy-egy feladatban. Ha valaki elakad vagy csak bizonytalan valamiben, akkor pedig kérdezzen, és a gyakorlatvezető odamegy és segít neki.
   
 8. Nem lehetne több gyakorlatot berakni az előadások rovására?
  Ez egy 3/1/0-s tárgy, a tanterv és az órarend szerint ennyi gyakorlati időnk és termünk van.
   
 9. Nem világos valami, elakadtam a házi feladatokkal kapcsolatban vagy egyéb kérdésem van. Hol tegyem fel?
  A tárggyal kapcsolatos további kérdéseket a Q2A oldalon gyűjtjük. Itt az évek során sok visszatérő probléma megoldása megtalálható, érdemes keresni, mielőtt felteszünk egy kérdést. A tárgyfelelősnek emailben küldött kérdésekre a szabvány válasz az, hogy tedd fel ugyanazt a kérdést a Q2A oldalon, és ott majd megválaszoljuk, ugyanis így a többi hallgató is látja a választ (ez alól kivétel a tényleg csak az adott hallgatóra vonatkozó kérdés).
   
 10. Nem lehetne adni a feltöltéskor egy gyors automatikus értékelést, ami az alapvető hibákat segít kiszűrni?
  A képzés elején a programozás tanulásakor az ilyen funkció nagyon hasznos és sokat segít. Azonban így a képzés vége felé szerintünk annak van haszna, ha nincs ilyen segítség, és nektek kell megbizonyosodni a kód elkészítésekor arról, hogy jól működik a megoldásotok (akár csak később valós feladatok esetén is).