Modellalapú rendszertervezés távolléti vizsga 2020

A vizsga menete

A vizsga szóbeli, anyaga a tárgy előadásainak anyaga. A vizsgáztató által megjelölt két vizsgatételhez kapcsolódó főbb fogalmak kifejtésével kell válaszolni. A két tétel közül az egyik a vizsgatételsor I. blokkja (1-3 tételcsoportok), míg a másik a II.blokk (4-5 tételcsoportok) tételei közül kerülhet ki. 

Vizsgatételek

Vizsgakönnyítés

Az elfogadott házi feladatot elkészítő csapatok tagjai a házi feladatot értékelő oktatók döntései alapján, a házi feladat minősége és mennyisége alapján vizsgakönnyítést ítélhetnek meg. Az egyes csapatok tagjai nem feltétlenül kapnak azonos értékelést, és így nem feltétlenül részesülnek azonos könnyítésben sem. Az alábbi könnyítési fokozatok érhetőek el:

  • Szimpla vizsgakönnyítés: a hallgató a saját vizsgájának megkezdésekor, a tételek kijelölése előtt a vizsgatételsor I-es blokkjának három tételcsoportja közül az egyiket "letakarhatja" (mentességet kérhet); a vizsgáztató az első tételt a blokk másik két tételcsoportjából fogja kijelölni. A II-es blokk tételei nem takarhatóak le.
  • Dupla vizsgakönnyítés: a szimpla vizsgakönnyítéshez hasonló, de az I-es blokk hátom tételcsoportjából kettő is "letakarható".
  • Megajánlott jeles (azt kérjük, hogy adminisztratív okokból az ebben részesülő hallgatók is vegyenek fel egy Neptun vizsgaidőpontot a jegybeírás céljára)

Távolléti vizsga lebonyolítási sajátosságok

Minden vizsgaalkalomnak létrehozunk egy "várószoba" jellegű videokonferencia szobát a MS Teams rendszerben; a szóbeli vizsgára érkező hallgatóknak ebbe a szobába kell belépniük. Kérjük a hallgatókat, hogy a vizsga meghirdetett kezdetére érkezzenek meg. A vizsgáztató oktató(k) ezek után egyenként felszólítják a hallgatókat a vizsgázásra; a vizsgázó és a vizsgáztató pedig a várószobából kilépve négyszemközti videokonferencia kapcsolatban folytatják le a szóbeli vizsgát.

A tételek kifejtése folyamatos videokonferencia-kapcsolatot igényel. Minden hallgatót kérünk a megfelelő technológiai környezet (internetkapcsolat, kamera, mikrofon) biztosítására, és belépéskor a @edu.bme.hu végződésű O365 felhasználói fiókjának a használatára.

A távolléti helyzetből adódó visszaélések elkerülése érdekében idén nem tudunk hosszabb felkészülési, átgondolási időt biztosítani a tételek kijelölése után, hanem azonnali válaszadást kérünk.

FONTOS: a videohívás során minden hallgató köteles fényképes hatósági igazolvány felmutatásával igazolni személyazonosságát.