Teljesítménymodellezés szorgalmi házi feladat (Szimuláció)

Idén a szorgalmi feladat részét képezi a Rendszermodellezés versenynek, a szorgalmi feladatra kapott pontszám beleszámít a verseny során elérhető pontszámba (részletek a kiírásban).

A második szorgalmi feladat egy folyamatmodellel adott rendszer teljesítményének szimulációja és ezzel kapcsolatos mérések/vizsgálatok elvégzése.

Lehetőség van egy teljesítménymodellezés Extra / IMSc / verseny feladat elkészítésére. Kezdetben érdemes a vonatkozó előadásokat elolvasni/átnézni (folyamatmodellezés, teljesítmény modellezés). A szorgalmi feladat teljes részletes kiírása elérhető pdf-ben továbbá a megválaszolandó kérdések a HF portálon olvashatóak. A segédletben említett példa forráskód itt érhető el. Itt lentebb összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.

Feladat: A feladat egy informatikai rendszer teljesítményének szimulációs vizsgálata, amely során el kell készíteni magát a szimulátort is egy tetszőleges programozási nyelvben. Az informatikai rendszer folyamat modellje adott a teljesítmény jellemzőkkel (feldolgozási idő), és ezt kell megvalósítani tetszőleges programnyelvben.

Beadás: A házi feladat beadása és a megfelelő fájlok feltöltése a HF portálon keresztül történik. A portálon az Extra / IMSc feladat pontnál (ez a második szorgalmi feladat, külön beadó felület tartozik hozzá, mint a tesztelés szorgalmi feladathoz) szereplő kérdések megválaszolásával és a szimulátor dokumentálásával teljesíthető a feladat. A beadási határidő a HF portálon a feltöltési határidő.
 
Pontozás: A szorgalmi feladat csak akkor értékelhető, ha a hallgatónak a leadás pillanatában van elfogadott kötelező házi feladata. A feladatra 15 bónusz pontot lehet kapni összesen (több, mint 15 pontnyi feladat van, de csak 15 pontot számítunk be), aminek a jeles ponthatára fölé eső része IMSc pontra váltható, továbbá az 5 pont fölötti része a feladatnak beleszámít a Rendszermodellezés versenyeredménybe. A pont megszerzésének feltétele egy, a vizsgaidőszak első hetében tartandó szóbeli (Teams) védésen való megjelenés. A feladat értékelésének alapja az elkészült szoftver minősége, a folyamat modell elemeinek minél pontosabb szimulciója, a futási eredmények és értékelésük, a HF portálon megválaszolandó kérdésekre adott válaszok, azaz a dokumentáció minősége, továbbá a védésen nyújtott szóbeli teljesítmény. A nem, vagy hiányosan, vagy kirívóan igénytelenül dokumentált megoldás 0 pontot ér. Figyelem: A bónusz pontok csak az elégséges elérése után számítanak bele a jegybe.

Védés: A pont megszerzésének feltétele egy, a pótlási héten tartandó szóbeli védésen való megjelenés. Az erre való jelentkezésről később adunk tájékoztatást.

Pótlás: A feladat szorgalmi feladat, ezért késedelmes, vagy utólagos leadásra nincsen lehetőség.

Feltételek:

  • Leadási határidő pótlási hét péntek 05.29. éjfél, a HF portálon keresztül.
  • Beadás a HF portálon keresztül az ott szereplő kérdések megválaszolásával.
  • Szóbeli védés a pótlási héten.
  • A kötelező számonkérések teljesítése esetén jegyjavításra (ill. jeles szint felett IMSc pont szerzésére) maximálisan elérhető 15 pont. A Rendszermodellezés versenybe a kapott pontszám 5 pont feletti része számít be (tehát 10 pontot ér a tökéletes, dokumentált megoldás a versenyben).