DevOps: A rendszerfejlesztés és üzemeltetés kapcsolódása

Tárgyfelelős: 
Szatmári Zoltán

Bevezetés

Az informatikai rendszerfejlesztés ma már nem csupán a szoftverfejlesztés kihívásairól szól, hanem egyre hangsúlyosabb a csomagolás, telepítés, üzemeltetés és az így megszerzett tapasztalatok visszacsatolása a fejlesztési fázisba. A felgyorsult világunkban egy release ciklus sem tarthat fél évig, mert a felhasználók gyors hibajavítást, a megrendelők pedig minél gyakoribb kiadásokat várnak el. Mára szerencsére rengetek módszertan és kapcsoldó platform, technológi áll rendelkezésünkre, de ezeket megfelelően kell alkalmazni, integrálni a megfelelő hatékonyság elérése érdekében.

Aki próbálkozott már belekóstolni a "DevOps" világába, az nagyon gyorsan módszerek és technológiák armadájával találja szembe magát. Egy rövid ismerkedő után is már hosszú listánk lesz a további megismerendő módszerekről és lehetséges technológiákról. Ez a terület jelenleg nagyon gyorsan fejlődik, változik és újabbnál újabb eszközök jellenek meg, melyeknek az áttekintése is már kihívás lehet.

Ha Te is szembeszültél már a ezen technológiai útvesztővel, vagy érdekel a DevOps világa, de nem mertél még belevágni, vagy csak egy kis iránymutatásra lenne szükséged, akkor ezt a tárgyat Neked találtuk ki. A tárgy a kezdeti áttekintés után végighalad a rendszerfejlesztés egyes fázisaihoz kacsolódó módszereken és a hozzájuk kapcsolódó aktuális technológiákon, így stabil háttérismeretekkel és kurrens technikai eszköztárral tudsz majd nekivágni a következő projektnek.

Célkitűzés

A tantárgy célkitűzése, hogy megismertesse a hallgatókat az informatikai rendszerek fejlesztésének támogatásával és üzemeltetésével kapcsolatos technológiákkal, a DevOps szerepkör betöltéséhez szükséges ismeretekkel, és áttekintést nyújtson ezek széles alkalmazási lehetőségeiről. A tantárgy az informatikai rendszerek fejlesztési és üzemeltetési életciklusának bemutatása után végighalad az egyes fázisokon, bemutatja az ezeket támogató keretrendszereket, automatizációs lehetőségeket és az aktuálisan elterjedt technológiai megoldásokat. A tárgy keretében bemutatott technológiákat labor keretében ki is próbáljuk.

Aktuális információk

A tantárgy a 2019. őszi félévben minden pénteken 12:15-től az IE320-as teremben lesz.