Eclipse alapú technológiák

Tárgyfelelős: 
Varró Dániel
Oktatók: 
Ráth István Zoltán
Oktatók: 
Ujhelyi Zoltán

Röviden a tárgyról

Az Eclipse alapú technológiák c. BSc szakmai választható tárgy célja, hogy bemutassa az Eclipse-et, mint fejlesztőkörnyezetet és nyílt forrású szoftverplatformot. Az Eclipse a mai Java világ meghatározó szereplője, mivel egyrészt számos nagy kereskedelmi szoftvergyártó támogatását élvezi (pl. IBM, Oracle, Nokia, SAP, és hasonlók), másrészt egy jelentős, és gyorsan növekvő nyílt forrású közösség segítésével nagyon széles technológiai palettán kínál megoldásokat a fejlesztők számára.

A tárgyban megismerkedtek az Eclipse nyílt fejlesztőrendszer felépítésével, használatával és továbbfejlesztésével. Áttekintést kaptok a fejlesztőrendszerek felépítésének általános alapelveiről, majd az Eclipse részleteivel, programozásával ismerkedtek meg. Az előadások során lépésről lépésre megnézzük, hogyan lehet saját fejlesztésű modulokkal kiegészíteni, testre szabni egy keretrendszert, hogy az megfeleljen valós ipari projektek során felmerülő egyedi igényeknek.

A gyakorlatokon önálló munkát várunk el, azaz az általunk kiadott segédletek alapján, oktatói segítséggel, de mindenki saját maga oldja meg a feladatokat. A tárgyban az a célunk, hogy a gyakorlatban is használható tudást adjunk át, ezért az előadások és gyakorlatok mellett nagyon fontosnak tartjuk a mindenki által önállóan elkészítendő házi feladatot. A házi feladat témáját mindenki szabadon kitalálhatja, de természetesen oktatói segítséget is adunk a feladat kiválasztásához. A feladat jellege hasonló, mint amit más gyakorlat-orientált szakmai választható tárgyakban megszokhattatok: kb. 1-2 hét munkával elkészíthető, de elvárjuk az igényes munkát (kommentezett forráskód, alapvető dokumentáció). A félév végén mindenki saját maga mutatja be a házi feladatát, és ezt a bemutatót kiemelten számítjuk be a végső vizsgajegybe -- azaz így a legkönnyebb jó jegyet szerezni a tárgyból. A tárgy (egyetemi és meghívott) oktatói több éves tapasztalattal rendelkeznek ipari és akadémiai nyílt forrású Eclipse-es projektek fejlesztésében.

Megszerezhető ismeretek

A tárgyban olyan Eclipse fejlesztői szaktudást kívánunk átadni, mellyel bárki elhelyezhedhet akár Eclipse-et használó Java/egyéb fejlesztőként, akár Eclipse programozóként (igen, ilyenre a magyar piacon is van bőven kereslet). A tárgy alapvető célkitűzése, hogy megmutassa azokat az alapvető kapaszkodókat és technológiákat, melyek ismeretével már bátran becsatlakozhatsz egy Eclipse-es fejlesztési projektbe. A félév során átvesszük az alapvető Eclipse-es technológiákat (pl. SWT, JFace - UI programozás, RCP - vastagkliens fejlesztés, OSGi/RAP - szerveroldali programozás, EMF/GMF - modellezési környezetek fejlesztése), melyekre a leggyakrabban van szükség az iparban, valamint kitekintőt nyújtunk az összetettebb technológiák felé, hogy saját érdeklődési területednek megfelelően önállóan is tovább tudj fejlődni.

Kinek ajánljuk?

A tárgyat elsősorban olyanoknak ajánljuk, akik még nem rendelkeznek Eclipse programozói ismeretekkel, de már alapszinten ismerik a Java programozási nyelvet.

Tematika

 • Eclipse alaptechnológiák
  • Grafikus felhasználói felületek készítése (SWT, JFace, Forms)
  • Eclipse plug-inek fejlesztése (Nézetek, szerkesztők, ...)
  • Fájlok, projektek kezelése (Resources API, builderek, ...)
 • Alkalmazástechnológiák
  • Kliens és szerveroldali alkalmazások (RCP, RAP)
  • Moduláris alkalmazásfejlesztés (OSGi)
 • Bevezetés a modellalapú fejlesztés támogatásába
  • Metamodellezés (EMF)
  • Grafikus szerkesztők készítése (GEF, GMF)
 • Kiegészítő eszközök
  • Tesztelés, profiling
  • Build automatizáció

 

Házi feladatok

Segédanyagok