Mérések bemutatása

MIT1: Komplex alkalmazási környezetek felderítése és menedzsmentje

Az informatika területén dolgozzunk akár szoftverfejlesztőként vagy rendszerüzemeltetőként, naponta találkozunk komplex alkalmazási környezetekkel, többrétegű informatikai infrastruktúrákkal. Legyen szó egy összetett, üzleti szolgáltatást nyújtó rendszerről vagy webes alkalmazásfejlesztésre használt tesztrendszerről, ezek tervezése, megismerése és üzemeltetése igényli a korábbi félévekben megtanult ismeretek együttes, gyakorlati alkalmazását. Összetett rendszerek fejlesztése és üzemeltetése közben gyakorta szembesülünk általunk nem ismert vagy furán viselkedő konfigurációkkal, melyeknek a megismerése, és felderítése komoly feladat. Az együttműködő komponensek megfelelő összehangolásához, működés közben pedig azok monitorozásához, hiba esetén javításához, összetett alkalmazás környezet ismeret szükséges.

A mérés célja, hogy egy több szerverre elosztott, komplex szolgáltatást nyújtó infrastruktúrát a rendelkezésre álló eszközökkel felderítsünk, az ilyen környezetben felmerülő jellemző konfigurációs lépéseket elsajátítsuk, és megismerkedjünk a hibakeresés, diagnosztika eszköztárával. Célunk, hogy a korábbi félévekben elsajátított ismereteket a gyakorlatban alkalmazzuk önálló problémamegoldás során. A mérésben egy kezdetben ismeretlen felépítésű web- és adatbázisszolgáltatást nyújtó infrastruktúrával és annak monitorozásával kapcsolatos feladatokat tűzünk ki, melyeket a megismert eszköztár önálló alkalmazásával kell megoldani.

MIT2: Teljesítményjellemzők vizsgálata

Az IT szolgáltatásokkal és megoldásokkal szemben támasztott követelmények közül a funkcionális megfelelőség után a gyakorlatban általában a "megfelelő" teljesítmény a legfontosabb. A megfelelő teljesítmény biztosításához kapcsolódó, a rendszerfejlesztés során jellemzően végrehajtott tevékenységek igen sokrétűek lehetnek; nem csak a fejlesztés alatt álló rendszer, de a fejlesztési folyamat is befolyásolja őket. Mindemellett elmondható, hogy a célzott teljesítménymérések végzése és a megfigyelések kiértékelése alapvető fontosságú szinte minden esetben, hiszen szoftverrendszerek teljesítményét mérések nélkül, pusztán kódanalízissel vagy a kód/rendszerterv ismert teljesítményű példákkal való összehasonlításával felmérni általános esetben legfeljebb kvalitatívan tudjuk (vagy még úgy sem). A szoftver-teljesítményjellemzők méréseken alapuló vizsgálata egy rendszer életciklusában résztvevő több szereplőnek a feladata is lehet.

A teljesítményjellemzők vizsgálatára a gyakorlatban megközelítések és technológiák igen széles skáláját alkalmazzuk. A labor célja a hallgatók megismertetése ezen belül a lokális teljesítménymérés és megfigyelés-kiértékelés két alapvető megközelítésével, a profilinggal és az esemény-nyomkövetéssel (event tracing). A labor során a Visual Studio  profiling funkcionalitását és a Windows beépített Event Tracing szolgáltatását fogjuk használni.

MIT ágazati: Felhőalapú szolgáltatások vizsgálata

A "számítási felhők" egy modell, amely lehetővé teszi a hálózaton keresztül való kényelmes és széles körű hozzáférést konfigurálható számítási erőforrások egy megosztott halmazához (pl. hálózati erőforrások, szerverek, tárolók, alkalmazások és szolgáltatások).

A labor során a hallgatók megismerkednek és a gyakorlatban kipróbálják az Amazon Web Services, napjaink egyik legmeghatározóbb felhőalapú szolgáltatójának a termékpalettáját, amely a lehetséges felhőszolgáltatások széles skáláját lefedi.