Házi feladat

Ez az oldal foglalja össze a Rendszermodellezés tárgy házi feladataival kapcsolatos információkat, segédanyagokat.

Feladatok

Mind a bemelegítő, mind a kötelező házi feladat elkészítéséhez a Yakindu Statechart Tools c. szoftver 3.2-es verzióját (letöltés) kell használni; az ingyenes kiadást (Standard Edition, Free for non-commercial use.) javasoljuk.

FONTOS: idén megváltozott licenszelés miatt javasolt lehet az update site-ról telepíteni az eszközt az alábbiak szerint (az angol nyelvű segédletből idemásolva):

Install from Update Sites
Update Site:

How to install

 1. Download and install an appropriate Eclipse version from http://www.eclipse.org/downloads
 2. For a new installation
  • choose Eclipse menu Help/Install New Software ...
  • press the "add" button in the top right corner of the installation wizard to add one of the update site URLs listed above...
  • select the listed features and follow the installation wizard
   • YAKINDU Statechart Tools Standard Edition:
    • Yakindu Statechart Tools
    • Yakindu Statechart Tools Base
    • Yakindu Statechart Tools Java Code Generator
 3.     For updating the installed plugins select Help/Check for Updates...

After installing the plugins, a user guide is included in the Eclipse help. Choose Help/Help Contents from the menu. A browser window will pop up and you will find the user guide as an entry on the left side overview.

 

A feladatok megoldását nagy mértékben támogató segédleteket az oldal alján linkeltük.

Bemelegítő szorgalmi házi feladat (kiadás a 3. héten, határidő: 5. hét vége)

A bemelegítő házi feladat BME címtár bejelentkezés után letölthető ezen a linken. A letöltött csomag tartalmazza a hallgatónként különböző feladatkiírást, valamint a megoldást segítő Eclipse projektvázat (tesztesetekkel együtt). A tárgy követelményeinek legalább elégséges szintű teljesítése esetén a bemelegítő feladatért legfeljebb +4 bónuszpont jár a félév végi jegyszámításkor.

A házi feladat feltöltése a honlapon keresztül történik (.sct modell), határideje az 5. oktatási hét vége (2018.03.11. 23:59). A megoldás és a beadás módjáról a technikai segédlet tájékoztat.

Kötelező házi feladat (kiadás az 5. héten, határidő: 12. héten)

A kötelező házi feladat hallgatónként egyedi feladatkiírása a megoldást támogató projektvázzal és tesztesetekkel együtt BME címtár bejelentkezés után letölthető (lesz) ezen a linken. A kötelező házi feladat teljesítése a kredit megszerzésének előfeltétele, és a félév végi osztályzat számításakor 30% súllyal vesszük figyelembe.

A tesztesetek többsége elemi lépéseket vizsgál (pl. állítható-e a játékosok gondolkodási ideje), szándékaink és az előzetes belső próbák szerint a gyakori hibákat felderítik, futtatásuk kötelező a feladat beadása előtt. Azokat a megoldásokat, melyek nyilvánvaló hibákat tartalmaznak, és a kiadott teszteken sem mennek át, nem tudjuk elfogadni. Az alkalmazás mellé kiadtunk egy grafikus felhasználói felülettel rendelkező programot is, mellyel a modell működése gyorsan kipróbálható. Emellett a modell részletes működését a tesztekkel és szimuláció futtatásával lehet ellenőrizni. További útmutató a technikai segédletben található (Fontos: a technikai segédlet a Yakindu 2.9-es verziójához készült, 2018-ban a házi feladatot már a 3.2. verziójú Yakindu eszközben kell elkészíteni). Ismételten felhívjuk a figyelmet a Q2A oldal használatára, ahol a technológiai jellegű kérdésekre a leggyorsabban választ lehet kapni.

A házi feladat feltöltése a honlapon keresztül történik (.sct modell), határideje a 12. oktatási hét vége (2018.05.06. 23:59). A megoldás és a beadás módjáról a technikai segédlet tájékoztat. Pótleadás a pótlási hét kedd éjfélig (2018.05.22. 23:59) lehetséges.

Teszteléses szorgalmi házi feladat (Cucumber, még nincs kiadva)

A tárgyból lehetőség van szorgalmi házi feladat elvégzésére. Ennek határideje a 14. hét vége (2018.05.20. 23:59), amelyet a pótlási héten szóbeli védés követ. A leadás a kötelező házi feladathoz hasonlóan a honlapon keresztül történik majd. A szorgalmi feladatért jutalompontokat adunk, melyek beszámítása a kötelező tárgykövetelmények teljesítése esetén lehetséges. 
 

Felmerülő kérdések

A felmerülő kérdéseket kérjük tegyék fel a Q2A oldalon, ill. indokolt esetben a remo-hf@inf.mit.bme.hu címen. Kérjük, hogy házi feladattal kapcsolatban csak ezen a két elérhetőségen kérdezzen, máskülönben nem fogjuk tudni megválaszoni a kérdését!

 

Segédletek

 • A házi feladattal kapcsolatos elméleti anyagot bemutató előadás anyaga, az előadást kiegészítő írásos segédanyag és az utóbbihoz tartozó Yakindu demo videó.
 • A kutatócsoport kérdés-válasz (fórum) oldala.
 • A házi feladat megoldásához előírt szoftvereszközt bemutató (és a félév közben a beérkező kérdések alapján frissülő) technikai segédlet.