Virttech házi feladat kiírások

A kurzus házi feladat kiírásai

  • Egy-egy témán - jellegétől függően - akár több ember is dolgozhat. A listát még bővítjük, tehát érdemes visszanézni.
  • Témaválasztás előtt mindenképpen célszerű tájékozódni, hogy az adott eszköz nem igényel-e olyan hardver vagy szoftverkörnyezetet, ami nem áll rendelkezésre. Hardvert a házi feladatokhoz nem áll módunkban biztosítani.
  • Az alábbi témajavaslatokon kívül természetesen saját ötleteket is szivesen fogadunk.

 

Nr. Hallgató(k) Téma leírása
1  

Akadémiai cikkek feldolgozása

Ilyenkor a házi feladat 1-1 cikk önálló feldolgozása (elolvasás, megértés, kapcsolódó cikkek keresése, összefoglaló írása belőle). Teljes cikket kell választani (legalább 8 oldalas), a néhány oldalas absztraktokban nincs elég tartalom általában. Néhány példa:

2  

Azure alkalmazásfejlesztés

A Microsoft felhő szolgáltatásának megismerése és kipróbálása. Szolgáltatások és lehetőségek bemutatása, egyszerűbb példaprogramok elkészítése.

3  

Azure Virtual Machines

Az új Azure preview változatban elérhetővé vált saját virtuális gépek futtatása is, és ezzel IaaS jellegű funkciókkal gazdagodott a Microsoft felhő megoldása (pl. Linux virtuális gépek, virtuális hálózatok létrehozása, meglévő kiszolgálók és a cloud összekötése). A feladat célja ezeknek a funkcióknak a kipróbálása és bemutatása.

4  

Amazon EC2

Az Amazon EC2 az egyik legnagyobb nyílt cloud megoldás, mely az évek során rengeteg funkcióval bővült (adatbázisok kezelése, skálázás, üzenetküldés, riasztások...). A feladat az EC2 platform szolgáltatásainak megismerése és kipróbálása.

  • http://aws.amazon.com/
  • Az Amazonhoz elérhető 1 éves, úgynevezett "free usage tier" ingyenes előfizetés, itt bizonyos kis méretű virtuális gépeket lehet ingyen is futtatni.
5  

Amazon Elastic Beanstalk

Az Elastic Beanstalk az Amazon PaaS jellegű megoldása, ahol Java, .NET vagy PHP alkalmazásokat lehet könnyedén működtetni. A feladat a Beanstalk platform megismerése, és egyszerűbb alkalmazások segítségével a kipróbálása (alkalmazás telepítése a felhőbe, működés megfigyelése, új verzió kiadása...)

  • http://aws.amazon.com/elasticbeanstalk/
  • Az Amazonhoz elérhető 1 éves, úgynevezett "free usage tier" ingyenes előfizetés, itt bizonyos kis méretű virtuális gépeket lehet ingyen is futtatni. Ehhez jár a Beanstalk funkció is.
6  

Google Compute Engine

A Google is megjelent a saját cloud megoldásával, ez a Compute Engine. Ez annyiban különbözik a többi megoldástól, hogy sokkal inkább a nagy számításigényű feladatokra és feldolgozásokra van kiélezve. A feladat a Compute Engine lehetőségeinek megismerése, annak bemutatása, hogy hogyan lehet felhasználni és alkalmazásokat készíteni rá.

7  

OpenStack cloud keretrendszer

Az OpenStack az egyik nyílt forráskódú cloud keretrendszer, amit a NASA és a Rackspace indított el. Mára azonban rengeteg támogató állt mögé, így az OpenStack gyorsan fejlődik. A feladat az OpenStack kipróbálása és funkcióinak bemutatása.

8  

Hyper-V 3.0 új funkcióinak bemutatása és kipróbálása

Az új Windows Server 2012-ben és a Hyper-V Server 2012-ben megjelent a Microsoft hypervisorának új, 3.0-ás verziója, amely sok új funkcióval bővítette a korábbi megoldást. A feladat az új verzió megismerése és kipróbálása.

  • Technet Hyper-V leírás
  • A Hyper-V Server 2012 ingyenes termék, telepítéséhez 64 bites CPU szükséges, amiben van hardveres virtualizációs támogatás (Intel VT-x vagy AMD-V). 
9

 

Xen menedzsmentfelületek összehasonlítása

A nyílt forráskódú Xen hypervisorhoz sokféle grafikus és parancssori felüle elérhető. A feladat ezek összegyűjtése, minél több kipróbálása, majd a tapasztalatok összefoglalása.

10  

VMware VI API használata teljesítménymonitorázásra

ESX és VirtualCenter többféle API-t (pl. Java programokból hívható Web Services interfész, PowerShell vagy Python szkriptek) nyújt teljesítménylekérdezésre, ezek kipróbálása

11  

Nested virtualization (egymásba ágyazott virtuális gépek)

A virtualizációs platformok újabb verzióiban lehetőség nyílik arra, hogy a virtuális gépeken belül is további virtuális gépeket futtassunk. A feladat megnézni ennek az elméleti hátterét és lehetőségeit, valamint kipróbálni, hogy a jelentősebb termékek (KVM, Xen, VMware) jelenlegi verziói mit támogatnak.

12

 

LXC: Linux Containers

Az LXC a linux alapú konténer virtualizációs megoldások egyik új, feltörekvő technológiai megoldása. Hallgatói feladat az LXC technológia kipróbálása, menedzsment lehetőségeinek bemutatása és opcionálisan az OpenVZ technológiával való összehasonlítása. (Ez akár két téma is lehet).

13  

KVM menedzsment felületek

A KVM egy közvetlenül a Linux kernelt használó virtualizációs megoldás, ami sok disztribúcióban megtalálható ma már (pl. a Red Hat az egyik fő támogatója). Ehhez is rengeteg felület érhető el, a feladat ezeknek a megvizsgálása.

14  

Libvirt és virsh

a libvirt közös virtualizációs API és a hozzá tartozó konzolos felület (virsh) megismerése és kipróbálása a hallgató által választott virtualizációs megoldással és programozási/szkript nyelvvel.

15  

Real-time virtualizáció

A feladat annak a megvizsgálása, hogy beágyazott környezetben milyen megoldások vannak virtualizáció használatára. Itt egy fontos szempont, hogy milyen garanciákat tud adni a virtualizációs megoldás a rendszer válaszidejére. Eszközök főleg Linux környezetben érhetőek el.

16  

Virtio

I/O virtualizációs megoldás Linuxhoz. A virtualizációs megoldásokban az egyik legnagyobb kihívást az I/O eszközök hatékony kezelése jelenti, a Linux kernel esetén erre nyújt megoldást a virtio által bevezetett új absztrakciós réteg. A feladat ennek a megismerése.

17  

L4 mikrokernel használata hypervisorként

LinuxOnL4 és e körüli főleg kutatási eredmények összegyűjtése. Esetleg egy egyszerű futtatási kisérlet. Ez a projekt annyiban tér el a többitől, hogy kifejezetten kutatási jellegű, tehát egyáltalán nem tekinthető "kész terméknek". Annak javaslom, aki tényleg alacsony szinten érdeklődik az operációs rendszermagok és hypervisorok implementációja iránt.

18  

Hibatűrő fürtök összeállítása Xen Remus segítségével

Itt is lehet némileg elméleti és gyakorlati irányba is elvinni a feladatot. A legjobb lenne, ha sikerülne kipróbálni.

19  

Távoli beavatkozási feladatok végrehajtása virtualizált környezetben

A beavatkozásokhoz lehet használni a gyártófüggetlen WS-Management protokollt és az arra épülő megoldásokat SMASH, DASH profilok.

20  

MS Hyper-V 3.0 és VMware vSphere 5.1 összehasonlítása

A VMware és Microsoft virtualizációs megoldásaiból a nemrég megjelent legfrissebb verziók összehasonlítása (funkció, ár, támogatottság, stb.).

21  

Oracle VM

Oracle VM bemutatása, különbségek a Xenhez képest, kapcsolódó Oracle megoldások.

22  

I/O virtualizációs módszerek

I/O virtualizációs módszerek áttekintése, egyes módszerek teljesítménye, egyszerűbb mérések.

23  

Virtuális fájlrendszer (GlusterFS) automatizált menedzselése Amazon Cloud (EC2) környezetben

24  

Virtuális infrastruktúra teljesítményének elemzése

Virtuális gépeket futtató infrastruktúra teljesítményadatainak elemzése vizuális adatelemzés segítségével

25