Blockchain rendszerek és technológiák

Blockchain rendszerek és technológiák

Vezető kutató: 
Kocsis Imre

A Blockchain technológiák és eszközök alkalmazásai ma már messze túlléptek a "kriptopénzen", bár a "blockchain forradalmat" kétségkívül a Bitcoin indította el. Ma már nem csak, hogy adott üzleti célra "programozhatóak" a nyílt Blockchain platformok (lásd pl. Ethereum), de elérhetőek olyan platformok is, melyeket kifejezetten üzleti célú alkalmazásra fejlesztettek ki (lásd pl. a Linux Foundation Hyperledger ernyő-projektjét).

A témalabor elsődleges célja, hogy a hallgatókat a meghatározó Blockchain-technológiák alapelveivel és alapvető tulajdonságaival megismertesse, majd vezetett, egyszerű alkalmazásfejlesztési gyakorlatokkal felkészítse őket az önálló laboratórium és a szakdolgozat-tervezés önálló tevekenységére. Tavaly hallgatóink egy egyszerű NFT megoldás elemeit készítették el (szintünkön a hallgatói székek "tokenizációja"); idei "kerettörténetünk" a Web3 lesz; technológiailag (kettős) fókuszban továbbra is az Ethereum és a Hyperledger Fabric.

A témalaborban szerepet kap az általános célú üzleti szolgáltatások létrehozása és integrációja, valamint a kiberfizikai (Cyber-Physical Systems, CPS) alkalmazási esetek is. Az MNB-vel folyó Digitális Jegybankpénz együttműködésünk nyomán röviden megmutatjuk azt is, hogy a blokklánc technológiáknak milyen alkalmazásai várhatóak a jövő pénzében. Fogunk beszélni a blokklánc alapú, önrendelkezésű identitásokról (Self-Sovereign Identity) és a blokklácok közötti interoperabilitásról is.

Szeretnél többet tudni a területről témaválasztás előtt?

Itt érdemes elkezdeni az olvasást (ibm.com), itt pedig egy áttekintő a Linux Foundation Hyperledger projektjéről (youtube) - további kérdésekkel kapcsolatban pedig állunk rendelkezésre.

Megismerhető technológiák: 

Technológiai súlypontok (_nem_ teljes lista):

Ethereum, Solidity, Truffle Suite

Hyperledger Fabric

Hyperledger Indy

Publikációk és projektek (frissítés folyamatban): https://inf.mit.bme.hu/en/research/projects/blockchain