Dokumentumfeldolgozás hatékonyságmérése folyamatvezérelt SOA környezetben

A feladat lényege egy dokumentumkezelő alkalmazás kiegészítő moduljainak létrehozása a legmodernebb JBoss enterprise technológiák segítségével. A szolgáltatás-orientált architektúra (SOA) tervezési mintái alapján megtervezendő program célja egy általános célú dokumentumkezelő rendszer bővítése, melynek során a hallgató megismerkedhet az Enterprise Service Bus megoldásokkal és a REST alapú kommunikációval. A feladat során lehetőség nyílik az ULX Kft. szakembereivel konzultálni, és a hallgató betekintést nyerhet a cég gyakorlati projektjeibe is, valamint kimagasló színvonalú megoldás esetén az elkészített forráskód a Red Hat/JBoss nyílt forrású projekteinek részét képezi majd.

A feladat során fejlesztendő komponens célja egy komplex, elosztott rendszerben a dokumentum-alapú munkafolyamatok monitorozása. A feladathoz már rendelkezésre állnak a következő komponensek: dokumentumszerver, BPMN2 engine, LibreOffice kliens. A feladat részét képezi a BAM Data Harvester szerver komponens kifejlesztése, valamint a BPMN2 engine és a dokumentumszerver konfigurálása illetve ezek kódjának módosítása az alábbiak szerint. A dashboard komponens kifejlesztése távlati cél.

 

Az elosztott rendszerben a dokumentumokat a dokumentumszerveren tárolják, ott jogosultságok alapján biztosítják ezekhez a hozzáférést, a verziókövetést, és még további szolgáltatásokat. A munkafolyamatok modelljét a BMPN2 folyamatvezérlő komponensre telepítik, és a munkafolyamatok indítása innen történik. Indításkor a munkafolyamathoz egy dokumentumot rendelnek, amely a dokumentumszerverről érhető el. Az office kliens nyílt protokollokon keresztül éri el a dokumentumszervert és a BPMN2 engine-t, és a felhasználó számára egységes felületet nyújt a dokumentumok és a dokumentum-alapú munkafolyamatok kezeléséhez. A feladat célja, hogy a felhasználók által az office klienseken végzett munkákról, ezek lefutási és várakozási idejéről adatokat gyűjtsünk. Ennek érdekében a feladat a BAM Data Harvester szerver implementálása egy REST-alapú protokoll alapján, valamint a BPMN2 engine és a dokumentumszerver illesztése a BAM Data Harvester szerverhez.

 

Jelleg: 
Gyakorlati
Konzulens: 
Ráth István Zoltán
TDK lehetőség: 
Nem
Megismerhető technológiák: 
JBoss Java Enterprise Application stack, JBoss Drools, jBPM5, folyamatmodellezés, SOA, LibreOffice
Előismeretek: 
Java
Állapot: 
Korábbi