Tervezési alternatívák kiértékelése (Design Space Exploration) modern modellezési környezetekben

A modellvezérelt tervezési paradigma a szoftverfejlesztés során elsődlegesen modelleket használ tudásreprezentációra. Ezen modellekre általában struktúrális kényszerek, tervezési célok és megvalósítási paraméterek is vonatkoznak. Ezért szükség van olyan modellek (tervezési alternatívák) előállítására, amelyek kielégítik a kényszereket és a célokat, valamint a paramétereik az optimálishoz közeliek (pl. költség, minőség, megbízhatóság, teljesítmény szempontjából). E célra felhasználhatók determinisztikus (pl. kényszerkielégítés) vagy véletlen választást is tartalmazó algoritmusok (Search-based Software Engineering)

Az Eclipse Modeling Framework (EMF) egy olyan keretrendszer, amelyben lehetőség van általános eszközökkel szakterület-specifikus modellek létrehozására, valamint rendelkezésre állnak olyan eszközök (pl. EMF IncQuery), amelyek segítségével a kényszerek és célok kifejezhetők. A VIATRA2 modelltranszfromációs keretrendszer pedig támogatja a különböző tervezési alternatívák keresését és kiértékelését.

A hallgató feladata, az EMF és az IncQuery technológiák megismerése után a VIATRA2 keretrendszer tervezési alternatíva kereső komponensének kiegészítése úgy, hogy EMF modelleken is használhatóvá váljon.

Sikeres előrehaladás esetén a témából TDK dolgozat vagy akár tudományos publikáció, esetleg nagyobb közönség által is elismert szoftver készülhet.

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Hegedüs Ábel
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
Eclipse IDE, Eclipse Modeling Framework, VIATRA2 modelltranszformációs keretrendszer
Előismeretek: 
Java
Állapot: 
Korábbi