HW támogatott IEEE 1588 alapú óraszinkronizáció Linux alatt

Az Ethernet és a TCP/IP alkalmazása egyre szélesebb körben terjednek el a beágyazott rendszerekben is, és mára ez a két technológia minden más területen is egyeduralkodó. Az egyik utolsó nagy kihívás ezen a területen az elosztott rendszerekben gyakran felmerülő nagy pontosságú óraszinkronizáció megnyugtató és szabványos megoldása. Erre a célra az IEEE 1588 protokoll került kifejlesztésre. Az IEEE 1588 működhet tisztán szoftver megvalósítással, amikor is szerényebb minőségi követelményeknek felelhetünk csak meg. Ezzel szemben az IEEE 1588 protokoll hardveres támogatása esetén lényegesen nagyobb és terheléstől független pontosság (us alatti hiba) érhető el. Az IEEE 1588 hardveres támogatása napjainkban jelenik meg az Ethernet eszközökben, például az Intel újabb Ethernet chipjei is támogatják azt.

A tanszéken az Intel-lel kiépült kapcsolat eredményeképpen elérhetővé váltak ilyen speciális, új kártyák IEEE 1588 hardveres támogatással. Az IEEE 1588 támogatást jelenleg a Precision Time Protocol daemon (PTPd) oldja meg magas szinten a Linux alatt. A tanszéken az elmúlt évben elkészült a HW támogatott PTPd egy verziója. A feladat ennek a vizsgálata, teszt alkalmazások készítése.

A feladat több közösen dolgozó hallgatónak is kiadható (preferált konstrukció), vagy akár egymással nem kapcsolódó feladatok is kijelölhetőek. A témák folytathatók szakdolgozatként (BSc), vagy diplomatervként (MSc képzés), valamint TDK dolgozat készítésére is van lehetőség.

Konzulensek: Kovácsházy Tamás és Vörös András

Külső konzulens: Fodor Zoltán (Intel Magyarország)

 

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Vörös András
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
Óraszinkronizáció, HW támogatott IEEE 1588 óraszinkronizáció, Linux, Intel technológiák
Állapot: 
Korábbi