Modellezést támogató eszköz fejlesztése SysML modellekhez

A SysML1 modellezési nyelvet az INCOSE2 és az OMG közösen dolgozta ki olyan nagy rendszerek tervezésének támogatására, mely rendszerek sokféle komponens együttműködésén alapulnak (szoftver, hardver, mechanikus elemek, emberek, ...). A motivációt elsősorban a hadiipar és a repülőgépipar szolgáltatta, de egyre szélesebb körben használják kisebb rendszerek tervezésére is. A hatékony alkalmazás feltétele a hatékony eszköztámogatás: számos modellező eszköz támogatja már a SysML modellek elkészítését, de a modellek ellenőrzése, menedzsmentje, modellrészek automatikus szintetizálása, más formátumú modellek származtatása aktív kutatási-fejlesztési terület a nemzetközi közösségben.

A téma keretében ebbe a munkába lehetne bekapcsolódni, a hallgató vérmérsékletétől függően elméletibb vagy gyakorlatibb formában, választható szakterülettel (vasút, smart metering, teleszkóp modellezés, ...). Többek között az alábbiakon lehet dolgozni:

  • tanszéki transzformációs rendszer (VIATRA) illesztése modellező eszközhöz (MagicDraw esetén erre konkrét igény van GeorgiaTech részéről)
  • modellek jólformáltsági ellenőrzése
  • modelltranszformáció fejlesztése más modellezési nyelvekre (pl. petri háló, Modelica3, UPPAAL,)
  • kódszintézis
  • tervezési minták kezelését támogató komponens fejlesztése
  • modellrészek automatikus szintetizálása
  • ...

A munka során a hallgatónak lehetősége lesz mélyebben megismerkedni a SysML modellezési nyelvvel; van lehetőség Java fejlesztésre, a Model Based System Engineering (MBSE) közösség munkájába való betekintésre és minőségi munka esetén van esély, hogy az elkészült komponenst az MBSE közösségből mások is fogják használni.

A konkrét feladat a hallgatóval közösen kerül kialakításra.

 

Érdemes körülnézni a legutóbbi INCOSE MBSE Workshopon elhangzott prezentációk között4 és az MBSE Initiative kutatási kihívásai és elkészült alkalmazási területei között5.

Ízelítőül Európa legnagyobb, tervezett teleszkópjának SysML modellje: http://mbse.gfse.de/extdocs/ape.html (http://mbse.gfse.de/documents/36.html)

(Az online modell lassan nyílik meg, utána a lényeg a Containment tree-ben legalul, az APE csomagban található)

 

1 - Systems Modeling Language; http://www.omgsysml.org/

2 - Systems Engineering terület legnagyobb nemzetközi szervezete; http://incose.org/; Amerikában van a legnagyobb bázisa, de Európában is erős

3 - Modelica is an object-oriented, equation based language to conveniently model complex physical systems containing, e.g., mechanical, electrical, electronic, hydraulic, thermal, control, electric power or process-oriented subcomponents. https://www.modelica.org/

4 - www.omgwiki.org/MBSE/doku.php?id=mbse:incose_mbse_is_2012

5 - http://www.omgwiki.org/MBSE/doku.php

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Polgár Balázs
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
SysML modellezési nyelv, komplex rendszerek modellezése, modellmenedzsment, modelltranszformáció, modellellenőrzés, kódgenerálás
Előismeretek: 
(Java)
Állapot: 
Korábbi