Intelligens, operatív városüzemeltetési központ tervezése

Egy intelligens, operatív városüzemeltetési központ az alábbi komponenseket tartalmazhatja:

 • Központi integrált városirányítási keretrendszer
  Olyan térinformatikai rendszerhez illesztett integrált rendszer, ami képes különböző eseményforrásokból származó incidensek feldolgozására és automatikus korrelációjára, és az események leíróinak háttérrendszerekből történő bővítésére. Eseményeket elektronikus ill. telefonos bejelentéssel lehet indítani.
 • Városirányítási konzol
  Képes a városüzemeltetési események alapján a város működéséről átfogó képet adni, az adott szolgáltatások logikai modelljének leképezésével.
 • GIS alapú városi szintű, többrétegű eszközmenedzsment rendszer
  Az események pontos pozíciójának ismeretében a rendszer belső adatbázisa és korrelációs technológiája alapján meghatározza az adott eseményhez tartozó rétegeket, és elküldi a kiválasztott megoldó, ill. érintett szervezetek felé.
 • Állampolgári információs portál
  Portálfelület, ahol az állampolgárok nyomonkövethetik a hibabejentések státuszát, történetét; üzeneteket, értékelést, javaslatokat küldhetnek a rendszer működésére vonatkozóan.
 • Bónuszpont rendszer alkalmazás
  Olyan rendszer, amely bónusz pontot rögzít a bejelentésekhez, hibás, téves riasztás csökkenti a pontokat, szándékos, hibás bejelentés esetén lehetőséget biztosít a bejelentő szankcionálására.

A hallgatók feladata felmérni az egyes területekhez kapcsolódó feladatokat, áttekinteni a lehetséges megoldásokat, majd ezek alapján koncepcionáis terveket készíteni.

A feladat az IBM-mel közös konzultálásban valósul meg.

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Polgár Balázs
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
Nagy rendszerek modell alapú tervezése, SysML, városüzemeltetési terület
Állapot: 
Korábbi