IT infrastruktúra és web 2.0: teljesítmény, megbízhatóság

Napjaink meghatározó trendje a web 2.0: közösségi oldalak, portálok, ahol a felhasználó nem csak olvasó, hanem tartalmat létrehozó alkotó, közreműködő. A web 2.0 hétköznapivá válik, ám az informatikai infrastruktúra elemei nem ilyen jellegű felhasználásra készültek általában. Jelenelg nincsenek megfelelő teljesítmény- és terhelésmodellek, annak ellenére, hogy a web 2.0 rendszerek. Például Facebook kb. 60.000 szerver használ, de a tervezés jórészt a saját, tapasztalati úton megszerzett tudáson alapszik. Nincsenek széleskörben ismert modellezési, tervezési módszerek ilyen, erősen kétirányú kapcsolatot igénylő rendszerekre. A feladatban további kihívást jelent a szolgáltatásbiztonsági jellemzők figyelembe vétele, a szolgáltatásbiztonságra tervezés.

A hallgató feladata megismerkedni az Apache Olio benchmark alkalmazással, a szervertechnológiák alapvető használatávla, és teljesítményméréseket végezni különböző konfigurációkban. A mérések összehasonlításából következtetéseket levonni, hogy milyen architektúra szolgálja ki jól a web 2.0 igényeit.

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Paljak Gergely
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
szerverrendszerek (Megegyezés szerint J2EE, PHP, Ruby), webalkalmazások (Apache Olio), virtualizáció (VMWare), teljesítménymodellezés
Előismeretek: 
bármilyen szerveralkalmazás felhasználói szintű ismerete előny, de nem kötelező
Állapot: 
Korábbi