Nyílt forráskódú biztonsági másolat készítő rendszerek összehasonlítása

A biztonsági másolat készítés az informatikai rendszerek üzemeltetésének egy fontos feladatköre. Napjainkban számos különböző kereskedelmi és ingyenes technológia, keretrendszer áll rendelkezésre amellyel a különböző funkciók automatizálhatóak de az ezek közti választás a legtöbb esetben nem triviális.

Az elméleti hátterét tekintve a biztonsági másolat készítése egy nagyon összetett, komplex feladat. Nem csupán fájlok másolása, hanem többek között adatbázisok konzisztens mentése, virtuális gépek állapotainak megbízható tárolása is szükséges. Ahány mentési cél, annyi különböző kihívással szembesül a rendszer üzemeltetője. Az egyes ingyenes megvalósítások ezen kihívásokat részben lefedik, de minden konkrét esetben ki kell választani az adott feladatra legjobban alkalmas megvalósítást.

A hallgató feladata megvizsgálni az elérhető nyílt forráskódú eszközöket és kidolgozni az ilyen rendszerek minősítésére, kategorizálására használahtó szempontrendszert. A szempontok alapján megmutathatóak az esetleges előnyök és hátrányok, melyek kijavítására, megelőzésére javaslatot lehet tenni.

 

Jelleg: 
Gyakorlati
Konzulens: 
Szatmári Zoltán
TDK lehetőség: 
Nem
Megismerhető technológiák: 
Bakula, rsync, rsnapshot
Előismeretek: 
Linux alapismeretek
Állapot: 
Folyamatban