Absztrakt modellek konkretizálása kényszerkielégítési problémák segítségével

A robotok és egyéb autonóm rendszerek egyre nagyobb elterjedésével (pl. háztartási robotok, autonóm járművek) a hozzájuk készített vezérlő program fejlesztése és tesztelése egyre kritikusabb feladat lesz.

Szerencsére egyre valósághűbb és egyre pontosabb szimulátorok állnak a fejlesztők rendelkezésére, melyben a környezetet, valamint a robot érzékelőit és beavatkozóit lehet szimulálni a valós, komplex hardver használata nélkül. A környezet szimuláció során lehetőség van 3D környezetek építésére és valós fizikai szimulációjára is. A tanszéken fejlesztett teszt-adat generátor rendszer algoritmikus komplexitási problémák miatt absztrakt teszt-adat generálásra alkalmas, melyben a különböző környezetek leírására használt modellekben konkrét értékek (pl. koordináták, méretek) helyett azok absztrakciója (pl. távol, közel, kicsi, nagy) található meg. A teszt adat végleges felhasználásához a konkrét értékek behelyettesítése szükséges.

Az absztrakt modell elemek mindegyike egy-egy matematikai kényszert fogalmaz meg bizonyos konkrét értékekkel kapcsolatban és ezen kényszerek összessége egy összetett kényszerkielégítési problémát definiál.

 

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Szatmári Zoltán
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
ROS, CSP, SMT, Z3
Állapot: 
Korábbi