Quick fix generálás szakterület specifikus modellekhez

A modellvezérelt tervezési paradigma a szoftverfejlesztés során elsődlegesen modelleket használ tudásreprezentációra. Ezen modellek elkészítése közben gyakran figyelembe kell venni szabványok vagy best practice-k által meghatározott jólformáltsági kényszereket. Azonban a felhasználó számára néha nem egyértelmű, hogy milyen módosításokkal lehetséges egy adott hiba kijavítása. Az általános célú programozási nyelvek használatakor a fejlesztő rendszerek gyakran képesek felajánlani beépített javításokat (quick fix-eket) ismert problémákra. Szakterület specifikus modellekhez azonban ilyen szolgáltatás csak korlátozott formában elérhető.

Egy általánosan felhasználható quick fix generáló eszköz megvalósítására felhasználhatók determinisztikus (pl. kényszerkielégítés) vagy véletlen választást is tartalmazó algoritmusok (Search-based Software Engineering), amelyek modellek felett is értelmezhetőek.

A hallgató feladata, az EMF és az EMF-IncQuery technológiák megismerése után az EMF-IncQuery DSE keretrendszer tervezési alternatíva kereső komponensének kiegészítése úgy, hogy EMF modelleken is használhatóvá váljon quick fix generálásra.

Sikeres előrehaladás esetén a témából TDK dolgozat vagy akár tudományos publikáció, esetleg nagyobb közönség által is elismert szoftver készülhet.

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Hegedüs Ábel
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
Eclipse IDE, Eclipse Modeling Framework, EMF-IncQuery keretrendszer
Előismeretek: 
Java
Állapot: 
Korábbi