Modell-vezérelt kommunikáció konfigurálás CPS rendszerekhez

Kiberfizikai rendszerek fejlesztésekor általában előfordul, hogy több, elosztottan működő komponensnek (érzékelők, beavatkozók, vezérlők) kell együttműködnie a rendszer megfelelő viselkedéséhez. A komponensek közötti kommunikációt úgy kell kialakítani, hogy lehetőleg ideiglenes vagy állandó meghibásodások esetén is helyre tudjon állni a rendszer, valamint a korlátos rendelkezésre álló energiát a lehető legjobban be kell osztani.

Az MQTT egy olyan kommunikációs technológia, amit kifejezetten alacsony fogyasztásra és elosztott rendszerekre alakítottak ki. Ezért megfelelő lehet CPS rendszerekben való alkalmazásra.

A modellvezérelt fejlesztési paradigma alkalmazásával megvalósítható egy olyan rendszer, amely képes egy magas szintű, szakterület specifikus kommunikációs modellből automatikusan generálni az egyes komponensek MQTT konfigurációját és a kommunikációhoz szükséges üzenetstruktúrákat és kódrészleteket. Az ipari de facto szabvány Eclipse Modeling Framework jó alapot nyújt egy ilyen eszköz megvalósításához, míg az EMF-IncQuery modell lekérdezés kiértékelő keretrendszer alkalmazásával fejlett modellvezérelt alkalmazások fejleszthetőek.

Témacsoport: 
Kiberfizikai rendszerek
Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Hegedüs Ábel
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
Eclipse, Eclipse Modelling Framework, MQTT, EMF-IncQuery, kódgenerálás
Előismeretek: 
Java
Állapot: 
Korábbi