Vasúti rendszerek kockázatelemzése

A vasúti rendszerek nagymegbízhatóságú komplex számítógépes rendszerek, melyeknek speciális minőségi követelményeket kell teljesíteniük. Ezek a követelmények leggyakrabban a biztonságra, a megbízhatóságra, a rendelkezésreállásra és a karbantarthatóságra vonatkoznak. A rendszer életciklusa során ezen minőségi követelmények sérülése esetén a rendszer kimenetein veszélyes meghibásodás jelentkezhet. Ennek megfelelően ennek lehetséges valószínűségét veszélyelemzési eljárások segítségével ellenőrizni kell. Sőt biztonságkritikus környezetben működő rendszerek esetében nemcsak maga a számítógépes rendszer lehet veszélyforrás, hanem az automatizált folyamat is. A követelményspecifikációk összeállítása során kockázatelemzéssel kell ellenőrizni, hogy a helyes funkcionális megvalósítás nem hordoz magában elviselhetetlen kockázatot jelentő veszélyforrásokat.

A vasút és a közút szintbeni kereszteződései napjainkban is még kiemelt jelentőségű baleseti helyszínek. A hallgató feladata, hogy ezen számítógépes rendszerek esetében végezze el a követelmények előállítását, illetve a már említett minőségi követelmények ellenőrzését. A feladat elvégzése során célszerűen olyan számítási eljárásokat kell alkalmazni, amelyek integrálhatóak a nagymegbízhatóságú rendszerek követelményeinek előállítási folyamatába. A hallgató munkájának a következőkre kell kiterjednie:

  • Pontosítsa a vasúti útátjárót fedező biztosítóberendezések működését és az ilyen rendszerek iránt támasztott főbb funkcionális és nem-funkcionális követelményeket egy meglévő követelményhalmazból kiindulóan.
  • Végezze el a veszély- és kockázatelemzéshez köthető számításokat.
  • Integrálja ezen számítási eredményeket a feltárt funkcionális és nem-funkcionális követelményekkel.
Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Polgár Balázs
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
modellezés, SysML, vasút, formális modellezés
Állapot: 
Folyamatban