Inkrementális lekérdezés-kiértékelés az i3QL technológiával

Napjainkban a szoftverfejlesztés terén egyre nagyobb szerepet kap a modellvezérelt tervezés, mely során a modelleken különféle tesztek és ellenőrzések sokaságát hajthatjuk végre automatikusan, még a kész szoftver előállítása előtt. Ezzel a célberendezésbe vagy végfelhasználóhoz kerülő szoftver minőségét növelhetjük, a költségek csökkentése mellett.

A modellvezérelt fejlesztési folyamatok során a modellek automatizált feldolgozása támogatható a modellek felett deklaratívan megfogalmazható lekérdezésekkel. Kulcskérdés a lekérdezések kiértékelésének hatékonysága, ezért a különböző alkalmazási helyzetekhez többféle megközelítésű végrehajtó motor létezik. A hagyományos megoldások keresés alapján szolgáltatnak eredményt minden lekérdezéskor, míg az ún. inkrementális algoritmusok előre kiszámolt válaszokat szolgáltatnak, amelyeket azonban a modell minden változásakor karban kell tartaniuk.

Inkrementális feldolgozást támogat többek között a Scala alapon megvalósított i3QL technológia. A hallgató feladata egy publikált benchmark alapján megvizsgálni, hogy alkalmazható-e modell-lekérdezések hatékony kiértékelésére.

 

Jelleg: 
Gyakorlati
Konzulens: 
Bergmann Gábor
TDK lehetőség: 
Nem
Megismerhető technológiák: 
Scala, i3QL
Előismeretek: 
Java programozás, SQL ismeret
Állapot: 
Korábbi