Oktatási felhők teljesítményelemzése

Napjainkban az Apache Virtual Computing Lab (VCL) projekt alapgondolata, hogy hallgatóknak biztosítsunk on-demand jelleggel foglalható, előre konfigurált virtuális gépeket, amelyeken egy-egy laborhoz vagy házi feladathoz szükséges technológiai hátteret el lehet sajátítani. Kutatócsoportunk 5 féléve indította el saját oktatási felhő programját, ennek köszönhetően az Intelligens rendszerfelügyelet, Rendszermodellezés tárgyak házi feladatainak megoldása illetve különféle szakirányos laborjainkra történő felkészülés megoldottá vált.

Mivel az egyes virtuális gépek teljesítményjellemzői közvetlenül nem hozzáférhetőek (tehát nincs direkt Quality of Service metrikánk), a tanszéken használt VCL kapacitástervezése pusztán az oktatási ütemezés alapján egy kihívásokkal teli, különlegesen érdekes feladat.

A téma az oktatási felhő kapacitástervezésének adatelemzéssel történő támogatása, amely magában foglalja a szűk keresztmetszetek megtalálását és az általános teljesítményelemzési lépések elvégzését is.

Konzulens: 
Salánki Ágnes
TDK lehetőség: 
Nem
Megismerhető technológiák: 
Apache VCL, R, H2O
Előismeretek: 
Operációs rendszerek
Állapot: 
Folyamatban