Komplex eseményfelismerő keretrendszer teljesítménytesztelése

A modellvezérelt rendszer- és szoftverfejlesztés napjaink központi jelentőségű módszertana az összetett, minőségi és biztonsági szempontból kritikus beágyazott rendszerek valamint a komplex szolgáltatásorientált szoftverrendszerek területén. A módszertan központi fontosságú komponensei a modelleken értelmezett lekérdezések, melyek kulcsszerepet játszanak a nyelvközi átalakítások, forráskódszintézis, tesztesetek, dokumentációrészletek automatikus generálása során is.

A Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék részvételével fejlesztett EMF-IncQuery inkrementális gráflekérdező keretrendszer fontos eleme az ipariban széles körben használt Eclipse Modeling platformnak, és számos nyílt forrású, illetve kereskedelmi modellezőeszköz részeként a modellvezérelt eszközfejlesztés egyik alaptechnológiájának számít. A keretrendszer a modell- lekérdezések inkrementális végrehajtásán túl kiegészítőin keresztül számos gyakran használt szolgáltatást nyújt az eszközfejlesztők számára (pl. folytonos modellvalidáció, modellnézetek automatikus karbantartása, inkrementális modelltranszformációk).

Az EMF-IncQuery keretrendszerre épül a szintén tanszékünkön fejlesztett VIATRA modelltranszformációs keretrendszer, mely az inkrementális gráflekérdezésekre alapuló magas szintű támogatást nyújt komplex modelltranszformációk hatékony végrehajtására. A VIATRA rendszer tartalmaz egy speciális, komplex eseményminták felismerésére szolgáló modult is (VIATRA-CEP), mellyel élő, azaz folyamatosan és gyorsan változó modellek viselkedésének megfigyelése lehetséges.

A hallgató feladata a fejlesztésbe bekapcsolódva a VIATRA CEP moduljának teljesítménytesztelése és skálázhatósági kiértékelése. A munka során lehetőség nyílik a nemzetközi kooperációra is, a MONDO EU FP7 projekt keretében, illetve közvetlenül az Antwerpeni Egyetem kutatóival.

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Ráth István Zoltán
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
EMF-IncQuery, VIATRA, CEP
Előismeretek: 
Java
Állapot: 
Folyamatban