Metaheurisztikus algoritmusok megismerése és kapcsolódó optimalizációs technológiák összehasonlítása

A rendszertervezés egy sajátossága, hogy a funkcionális követelményeket kielégítő különböző rendszertervek más minőségi paraméterekkel rendelkezhetnek, például üzemeltetési költség, erőforrás kihasználtság szempontjából. Ezért egy rendszer megtervezése során kiemelt feladat, hogy a különböző lehetséges rendszerterveket megtaláljuk és azokat egyidejűleg kiértékeljük, hogy megtalálhassuk a legjobbat közülük. Ezt a folyamatot nevezzük tervezésitér-bejárásnak, illetve az optimális megoldás megtalálását optimalizációnak.

A metaheurisztikus algorimusok olyan optimalizációs algoritmusok, amelyeknek csak két dologra van szüksége: egy rendszerterveket kiértelni képes függvényre, illetve egy új rendszerterveket generáló függvényre. E kettő megléte esetén képes optimális megoldásokat (rendszerterveket) találni. Metaheurisztikus algoritmus például: hegymászó algoritmus, szimulált lehűtés, genetikus algoritmusok, rajintelligencia alapú algoritmusok.

A hallgató feladata metaheurisztikus algoritmusokon alapuló optimalizációs technológiák megismerése és összehasonlítása funkcionalitás és teljesítmény szempontjából.

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Nagy András Szabolcs
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
például: Opt4J, jMetal, MOEA Framework, OptaPlanner, CPLEX
Előismeretek: 
Alapvető programozási ismeretek
Állapot: 
Folyamatban