Szakterület-specifikus állapotkódolók félautomatikus generálása

A rendszertervezés egy sajátossága, hogy a funkcionális követelményeket kielégítő különböző rendszertervek más minőségi paraméterekkel rendelkezhetnek, például üzemeltetési költség, erőforrás kihasználtság szempontjából. Ezért egy rendszer megtervezése során kiemelt feladat, hogy a különböző lehetséges rendszerterveket megtaláljuk és azokat egyidejűleg kiértékeljük, hogy megtalálhassuk a legjobbat közülük. Ezt a folyamatot nevezzük tervezésitér-bejárásnak, melynek automatizálására több megközelítés is létezik (pl.: lineáris programozás, CSP módszerek, SAT megoldók). A modellvezérelt, szabályalapú tervezésitér-bejárás az utóbbi években megjelent megközelítés, amely könnyen beilleszthető a modellvezérelt rendszertervezés paradigmájába.

A kutatócsoporthoz köthető VIATRA-DSE modellvezérelt, szabályalapú tervezésitér-bejáró keretrendszer egyik sajátossága, hogy a tervezésitér-bejárás során az egyes modellállapotokból állapotkódot készít, amelynek segítségével felfedezhetőek a már egyszer bejárt modellállapotok. Bár van beépített állapotkódolója a keretrendszernek, a hatékony működéshez szakterület-specifikus (vagy domain-specifkus - a problémához hajlított) állapotkódolót kell készítenie a felhasználónak.

A hallgató feladata a VIATRA-DSE keretrendszer megismerése és egy kódgenerátor írása, amellyel a felhasználó könnyedén tud szakterület-specifikus állapotkódolókat generálni.

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Nagy András Szabolcs
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
Java, Eclipse, EMF, IncQuery, VIATRA, Xtend, Xtext
Előismeretek: 
Java nyelv
Állapot: 
Folyamatban