Automatikus változásdetektálás gráfmodellekben

Egy modern gépjármű biztonsági és komfort funkcióit számos beágyazott vezérlőegység (ECU) támogatja.  Az ezen számítógépeken futó szoftver komplexitása gyakran összemérhető a desktop alkalmazásokéval, pl. egy elektronikus kormányrendszer kb. 150 szoftverkomponensből, több ezer kapcsolatból és félmillió kódsorból áll.  A szoftver modellezésére az AUTOSAR szabvány grafikus modellező nyelvét használják (ez az UML beágyazott, autóipari megfelelőjének tekinthető).  Az AUTOSAR modell egyúttal számos automatikus helyességellenőrző és kódgeneráló eszköz inputja.  A fejlesztés során gyakran felmerülő feladat, hogy mutassuk meg, miben különbözik egy modell két verziója: amíg forráskód esetében ez viszonylag egyszerű feladat, addig egy gazdag struktúrával rendelkező hierarchikus adatszerkezet esetén ez érdekes elméleti és gyakorlati kihívás.

A hallgató feladata egy olyan Java nyelvű program fejlesztése, amely két nagyméretű modell összehasonlításával felderíti az eltéréseket a két példány között és a felhasználó számára könnyen érthető formában megjeleníti.  A megoldást egy Eclipse alapú autóipari modellező eszköz plug-injaként kell megvalósítani, célszerűen az Eclipse Modeling Frameworkre (EMF) és az EMF Compare technológiára alapozva.  A feladat megoldása során a hallgató először megismeri az említett technológiákat, elsajátítja az AUTOSAR-ban történő modellezés alapjait, megtervezi a megoldást, majd megvalósítja Java nyelven.  A feladat elkezdéséhez az említett technológiák ismerete nem követelmény, de előnyt jelenthet.  A munka során a hallgató folyamatosan segítséget kap a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. munkatársaitól, akik az említett modellező eszközt is fejlesztik.  A feladat egyéni érdeklődésnek megfelelően testre szabható (pl. comparison engine, különbségek vizualizációja, eltérések szemantikus felderítése) és a jövőben további innovatív fejlesztések alapja is lehet (pl. automatikus modell merge, inkrementális modell feldolgozás stb.).  A kiírásra többen is jelentkezhetnek.

További információ: Pintér Gergely (gergely.pinter@thyssenkrupp.com)

Jelleg: 
Gyakorlati
Konzulens: 
Majzik István
TDK lehetőség: 
Nem
Megismerhető technológiák: 
A feladat megoldása során olyan keresett és piacképes tudás szerezhető, amely közvetlenül kamatoztatható Eclipse alapú fejlesztéseket végző cégeknél és természetesen a hazánkban dinamikusan bővülő autóipari szoftverfejlesztésben.
Állapot: 
Korábbi