Kollaboratív modellezés

Biztonság kritikus rendszerek fejlesztése esetén egyre gyakoribbá válik a modell-vezérelt megközelítés, melynek során a rendszert magas-szintű modellekkel írják le. Ezen rendszermodelleket a fejlesztés során folyamatosan finomítják, majd futtatható kódot, konfigurációs leírókat vagy akár dokumentációt is generálhatnak belőle, melynek segítségével csökkenthető annak valószínűsége, hogy hiba kerüljön az implementációkba.

A szöveges forráskódokhoz hasonlóan, mára ezeket a modelleket is több rendszermérnök kollaboratívan fejleszti akár térben és időben is elkülönülve egymástól. Azonban a modellek kollaboratív fejlesztése sajátos tulajdonságokkal bír (gráf izomorfia, konzisztencia vizsgálat, konformitás), ami szükségessé teszi, hogy a szöveg alapú technológiáktól eltérő megközelítséket valósítsunk meg.

A hallgatók feladata a tanszék kutató munkájába bekapcsolódva egy modell specifikus keretrendszer fejlesztése, mely már létező szöveg alapú technológiákat felhasználva, vagy kibővítve biztosít extra szolgáltatásokat modellek kezelésére.

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Debreceni Csaba
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
Eclipse, EMF, Xtext, Acceleo, Viatra, Xtend, EMF Compare, EMF Diff/Merge
Előismeretek: 
Java
Állapot: 
Folyamatban