Multimédiás technológiák a Preziben

 

Prezi egy webes, Adobe Flash technológiára épülő, nemlineáris felépítésű prezentációkészítő eszköz. A feladat a Prezi jelenlegi szerkesztőjének és megjelenítőjének kiegészítése chat, valamint hang- és videóbeágyazás funkciókkal, a Prezi.com csapatának támogatásával.

A Prezi segítségével a hagyományos, fóliás módszertől eltérően egy nagyméretű virtuális vászonra rajzolhatjuk fel az előadásunk tartalmát (strukturált szöveg, képek, grafikák), melyen a bemutató során valósidőben animált kameramozgásokkal haladunk végig. A Prezi fontos tulajdonsága, hogy a Zooming User Interface paradigma alapján a nagyítási szintek széles skálán mozoghatnak, és így a mondanivalónkat egy interaktívan navigálható, áttekinthető 2.5 dimenziós térbe szervezhetjük. A magyar fejlesztésű Prezit a világ számos pontján használják cégek, magánszemélyek, oktatási intézmények és művészek is.

Egy példa:

A téma kidolgozása során a hallgatók feladata a Prezi kiegészítése az alábbi funkciókkal:

  • chat: célja, hogy kollaboratív szerkesztés közben a felhasználók egymással beszélgethessenek
  • hang- és videó integrációja: célja, hogy a felhasználók szabadon illeszthessenek be hangokat, zenét és videókat a prezentációkba.
  • effektezés: célja, hogy a hangokat és videókat effektezés céljából (tranziens animációként) is fel lehessen használni.

A feladat megoldása során a hallgató(k) munkáját társkonzulensként segíti Halácsy Péter, a Prezi társalapítója, valamint szükség esetén a Prezi munkatársai is.

Jelleg: 
Gyakorlati
Konzulens: 
Ráth István Zoltán
TDK lehetőség: 
Nem
Megismerhető technológiák: 
Prezi, multimédia szerverek, Adobe AIR
Előismeretek: 
Java, Flash
Állapot: 
Korábbi