Prezi kliens fejlesztése Android és WebGL platformokra

A Prezi egy webes, Adobe Flash technológiára épülő, nemlineáris felépítésű prezentációkészítő eszköz. A feladat egy Android vagy WebGL-alapú megjelenítő alkalmazás fejlesztése, a Prezi.com csapatának támogatásával.

A Prezi segítségével a hagyományos, fóliás módszertől eltérően egy nagyméretű virtuális vászonra rajzolhatjuk fel az előadásunk tartalmát (strukturált szöveg, képek, grafikák), melyen a bemutató során valósidőben animált kameramozgásokkal haladunk végig. A Prezi fontos tulajdonsága, hogy a Zooming User Interface paradigma alapján a nagyítási szintek széles skálán mozoghatnak, és így a mondanivalónkat egy interaktívan navigálható, áttekinthető 2.5 dimenziós térbe szervezhetjük. A magyar fejlesztésű Prezit a világ számos pontján használják cégek, magánszemélyek, oktatási intézmények és művészek is.

Egy példa:

 

A téma kidolgozása során a hallgatók feladata a Prezihez illeszkedő Android vagy HTML5/WebGL platformon futó, prezentációvetítő (viewer) alkalmazás kidolgozása lesz.

  • Az Android platform esetén okostelefonok és tabletekhez egyaránt optimalizált megoldást kell készíteni, mely alkalmas a prezentációk folyamatos és interaktív (zoom in-zoom out, panning) megjelenítésére.
  • A WebGL platform esetén az elsődleges cél a modern böngészőkben (Google Chrome, Mozilla Firefox, IE9) történő, hardvergyorsított megjelenítés minél hatékonyabb megvalósítása.

A feladatot modellalapú szoftvertervezési módszerek alkalmazásával oldjuk meg. Egy olyan keretrendszert dolgozunk ki, amely képes a platformok közös tulajdonságait mérnöki modellekkel megfogni, és a modellek alapján automatikus kódgenerálás segítségével a két platformon futó alkalmazás kódjának jelentős részét kézi beavatkozás nélkül előállítani. (Egy sikeres, korábbi kapcsolódó témáról bővebben itt olvashatsz.)

A feladat megoldása során a hallgató(k) munkáját társkonzulensként segíti Halácsy Péter, a Prezi társalapítója, valamint szükség esetén a Prezi munkatársai is.

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Ráth István Zoltán
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
Android, WebGL, OpenGL, Prezi, Eclipse, Eclipse Modeling Framework, domain-specific modeling
Előismeretek: 
Java, Javascript, webes technológiák, grafika
Állapot: 
Korábbi