Intel Virtualizációs és Platform Menedzsment Laboratórium

A modern informatikai infrastruktúrákban a tiszta rendszerstruktúra kialakításának a leghatékonyabb eszköze a virtualizáció, azaz, hogy a szerver nagy kapacitását olyan módon osztják meg az alkalmazások között egy köztes réteg segítségével, hogy minden alkalmazás önálló, teljes (pl. önálló operációs rendszerrel ellátott) virtuális számítógépként futhasson. A korszerű processzorokba ennek támogatására közvetlen hardver támogatást is építenek.

A nagyméretű, pl. banki, nagyvállalati alkalmazások esetében az egyes lokális munkahelyek üzemeltetésében egyre döntőbb szerepet kap a távmenedzsment és a távdiagnosztika. A korszerű processzorok és köréjük épülő alaplapok támogatják már azt is, hogy egy távoli gépről (pl. az éjszakai munkaszünet idején) be lehessen a lokális munkahelyeket kapcsolni, azokat ellenőrizni lehessen, sőt a szükséges konfiguráció-módosítást is el lehessen végezni.

A Tanszéken az Intel támogatásával létrejött kutatólaboratórium e két „forró” terület alkalmazástechnikájának oktatását és kutatását szolgálja.

Sajtóközlemények: