Vasúti biztosítóberendezések modellezése és analízise

A vasúti biztosítóberendezések feladata a vasúti közlekedés biztonságának fenntartása. A hagyományos relés rendszereket lassan kezdik felváltani az elektronikus biztosítóberendezések, melyek tervezése nem triviális feladat, hiszen ismerni kell mind a biztonságkritikus rendszerekkel kapcsolatos szabványok előírásait, mind a vasúti szakterületet, és emellett szükség van a szoftverrendszerek tervezésében és kivitelezésében való jártasságra is.

A hallgatók feladata a korszerű modell alapú tervezési és fejlesztési módszerek alkalmazása a vasúti területen. A konkrét feladat térközi biztosítóberendezések tervezéséhez és analíziséhez kapcsolódik.

A feladat kettős konzultálásban valósul meg: a vasúti szaktudást külső, ipari partner biztosítja (Magyarország egyik vezető vasúti biztosítóberendezést gyártó vállalata, a Thales), míg az informatikai módszereket a tanszékünk konzultálja.

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Polgár Balázs
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
metamodellezés, szakterület specifikus modellezés, modell alapú szoftverfejlesztés és analízis, Eclipse alapú technológiák, vasúti rendszerek biztonságtechnikája, ELEKTRA2 rendszer, SysML
Előismeretek: 
Java
Állapot: 
Korábbi