Adattárolás cloud computing alapokon

Napjainkban a felhasználói adatok jelentik az informatikai infrastruktúra egyik legnagyobb értékét, mely adatokat több különböző szempontból is védeni kell. Egyik legfontosabb szempont az adatvesztés elkerülése, melyhez kapcsolódó hibatűrő megoldások a merevelemezek árának csökkenésével elérhető közelségbe kerültek.

A Google és a Facebook elterjedése óta bebizonyosodott, hogy van létjogosultsága az olcsó eszközökből összerakott adattárolási megoldásoknak. Az egyes komoponensek ma olcsón beszerezhetők, ugyanakkor nincs egyértelmű recept arra, hogy milyen módon lehet gazdaságos, ugyanakkor gyors és magas rendelkezésre állás rendszert építeni. Fontos tényezők: skálázhatóság akár ezres nagyságrendű számítógéphálózatok felé, heterogén komponensekből összeszerelt, könnyen helyettesíthető hálózat, hibrid szoftveres és hardveres redundancia.

Az adatokat jellemzően valamilyen adattárolásra tervezett eszközön tároljuk, melyben a lemezhibák ellen egyszerű RAID technológiákkal védekezünk. Ez a módszer véd az adatvesztés ellen, de nem véd az eszköz meghibásodásától és ezen meghibásodásból fakadó rendszerleállástól. Az adatokat célszerű elosztottan tárolni, adattárolási felhőt (cloud) kialakítani, hogy egyes eszközök meghibásodása ne okzhasson rendszerleállást.

A hallgató feladata az adattároláshoz kapcsolódó különböző technológiák megismerése és  elérhető technológiák felhasználásával elosztott adattárolási módszertanok megvizsgálása hibatűrés szempontjából.

Jelleg: 
Gyakorlati
Konzulens: 
Szatmári Zoltán
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
NAS, SAN, iSCSI, Fájlrendszerek, Cloud computing
Előismeretek: 
Alapvető adattárolási ismeretek, felhasználói szintű linux ismeret
Állapot: 
Korábbi