Öröklött rendszerek integrációja J2EE környezetben

Nagyvállalati környezetben gyakran felmerülő feladat az eltérő informatikai rendszerek együttműködésének megoldása. Erre szükség lehet a vállalat folyamatosan változó üzleti igényeinek megfelelő kiszolgálása érdekében. A probléma megoldása meglehetősen összetett, hiszen az ilyen vállalati rendszerek, alkalmazások gyakran több szempontból is különbözőek – különféle platformokon futnak, működésük során különféle technológiákat használnak, és ami rendszerintegrációs szempontból a legnagyobb kihívást jelenti: különböző mértékben és módon képesek más rendszerekkel együttműködni, kommunikálni.

Öröklött rendszerek (legacy systems) alatt olyan informatikai rendszereket értünk, melyek feladatukat képesek hosszabb idő óta megfelelően ellátni, így cseréjük e szempontból nem indokolt, még akkor sem, ha jóval modernebb technológiák is rendelkezésre állnak már az adott feladat elvégzésére. Az üzleti igények változásával viszont szükség lehet további funkcionalitásokkal rendelkező rendszerek megvalósítására is, melyek részben támaszkodhatnak a régebbi rendszerek szolgáltatásaira. Az öröklött rendszerek nyújtotta funkcionalitások kihasználásával az újabb rendszerek fejlesztési ideje lerövidülhet, megbízthatósága növekedhet, javulhat továbbá az öröklött rendszerek kihasználtsága, megtérülése.

Az eltérő rendszerek együttműködésének biztosítása érdekében szükség lehet az öröklött rendszerek módosítására, bővítésére. A különböző rendszerek természetesen különböző mértékben módosíthatók, bővíthetők. Egyes alkalmazások viszonylag könnyen megváltoztathatók, míg mások csak komoly erőfeszítések árán, esetleg egyáltalán nem. Ekkor az adott rendszerhez kell alkalmazkodni az együttműködés megvalósítása során.

A féléves feladat egy olyan J2EE (Java Enterprise Edition) alkalmazás megvalósítása, mely feladatainak elvégzése során igénybe veszi egy öröklött rendszer szolgáltatásait is.

Jelleg: 
Gyakorlati
Konzulens: 
Huszerl Gábor
TDK lehetőség: 
Nem
Megismerhető technológiák: 
IBM WebSphere, Java
Állapot: 
Korábbi