e-Busines folyamatok megvalósítása IBM WebSphere termékekkel

Nagyvállalati környezetben az informatikai infrastruktúrával szemben támasztott egyik fontos elvárás, hogy a cég működéséhez szükséges valamennyi funkciót biztosítsa, valamint a környezeti hatásokra kellőképpen gyorsan és költséghatékonyan reagáljon. Általában nem igaz, hogy egyetlen alkalmazás biztosítani tudná az összes szükséges funkciót, mint ahogy az sem, hogy az alkalmazások izoláltan hatékonyan tudnának működni. Az integrációt számos körülmény nehezítheti: Ilyenek lehetnek az eltérő platformok és kommunikációs protokollok, az inkompatibilis szabványverziók, a fájl formátum változások, a különböző rendelkezésre állási jellemzők, a változó igények. Ha ráadásul az integráció hatóköre túlmutat egy vállalat keretein, akkor a probléma csak tovább bonyolódik.

A komponensek integrációjának tervezési mintája jelentős változáson ment át, míg elérte a manapság korszerűnek nevezhető változatát. A folyamat során az integrációhoz szükséges logika (a modulok kapcsolódásáért felelős rész, közvetítői logika, …) egyre inkább elkülönült az integrálandó alkalmazásoktól, és manapság inkább egy middleware komponensben helyezkedik el. Ennek köszönhetően az integrációért felelős szolgáltatások egyetlen közös helyen elérhetőek, ezzel is javítva a kód újrafelhasználhatóságát, átláthatóságát. A fejlődés ellenére egy 2003-as felmérés szerint az integrációs projektek 70 %-ban bukással végződnek, így ez egy különösen nehéz területnek bizonyult. A sikertelen integrációs projektek nagy aránya ellenére a cégek továbbra is indítanak ilyen jellegű projekteket, mivel siker esetén komoly előnyre tehetnek szert, meg sem próbálni pedig nem megengedhető luxusnak bizonyult.

A diplomatervezés keretében megvalósítandó rendszer egy olyan nagyvállalat árubeszerző és készletmonitorozó rendszere, amely a beszállítóitól rendel termékeket, ezek a leányvállalatokhoz érkeznek meg, amelyek pedig értékesítik a megérkezett termékeket.

Jelleg: 
Gyakorlati
Konzulens: 
Huszerl Gábor
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
Java, AJAX, IBM WebSphere termékcsalád
Állapot: 
Korábbi