Virtualizált és cloud környezetek újrakonfigurációs folyamatainak automatikus tervezése

 

Napjainkban az adatközpontok, kiszolgálórendszerek szoftver- és szolgáltastásmegvalósítási konfigurációja már közel sem statikus. Különösképp a hatékony platformvirtualizáció és a különböző cloud platformok megjelenésével a különböző hibák hatását és a változó terhelést képesek vagyünk olyan platformszintű eszközökkel kezelni, mint például kiszolgálófürtök méretének dinamikus kezelése, vagy virtuális gépek fizikai hosztok közötti - akár live - migrálása.
 
Rendszertervezési szempontból a futásidejű újrakonfiguráció két alapvető kérdéskört vet fel: 1. Adott konfigurációs állapotból kiindulva, ha az az állapot nem megfelelő, milyen új konfigurációra vigyük át a rendszert? 2. Mely konfigurációs lépések sorozata vezet el az "AS IS" állapotból a "TO BE" állapotba?
 
Az első problémakör megoldására léteznek széles körben alkalmazott megközelítések, melyek jellemzően korlátkielégítési vagy lineáris programozási problémák megoldásán alapulnak. A második kérdéskör még nem tekinthető megoldottnak; a komplexebb konfigurációs folyamatokat ma még jellemzően manuálisan állítják össze.
 
Az önálló laboratórium célja annak vizsgálata, hogy modellalapú technikákkal és eszközökkel deklaratívan megfogalmazott "AS IS" és "TO BE" konfigurációleírások alapján hogyan szintetizálható automatikusan egy megfelelő konfigurációs folyamat. További lehetséges vizsgálandó problémák pl. az invariánsok betartatása ("külső hálózatból ne lehessen autentikáció nélkül szolgáltatáshoz hozzáférni" - még akkor sem, amikor éppen telnet segítségével konfigurálunk egy gépet...), a párhuzamosítható folyamatrészek felismerése és a folyamatok optimalizációja (futásidő, taszk/gép migrációk lokalitása, ...).
Konzulens: 
Kocsis Imre
Konzulens: 
Horváth Ákos
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
VIATRA2
Állapot: 
Korábbi