Specifikációs követelmények nyomonkövetése modern modellezési keretrendszerekben

 

Rendszertervezés során bevett módszer a fejlesztési folyamat elején specifikáció készítése és követelmények definiálása. Ezen követelmények általában valamilyen természetes nyelven írják le azt, hogy az elkészült rendszer milyen tulajdonságokkal rendelkezzen (funkciónális és nem-funkcionális jellemzők). Biztonságkritikus vagy nagy megbízhatóságú rendszereknél a tervezés különböző fázisaiban készült modellek között kötelező a nyomonkövethetőségi kapcsolatok tárolása, például annak érdekében, hogy megállapítható legyen melyik funkcionalitás hol került megvalósításra. Gyakran szükséges annak megállapítása, hogy a rendszer valóban megfelel-e a követelményeknek, vagy van-e olyan része a rendszernek, amely nem vezethető le egyik követelményből sem.
 
Könnyen felismerhető az a probléma, hogy természetes nyelven írt követelményeket nehéz jól használható módon összekapcsolni tervezési modellekkel vagy komplex implementációs nyelvekkel. Több fejlesztés támogató eszköz létezik, amely ezt a kihívást próbálja megoldani (például az IBM DOORS szoftvere), a követelmények jól struktúrált és kezelhető tárolásával. Ezen termékek általában rendelkeznek beépített adapterekkel a gyakran használt modellekhez, valamint lehetőséget nyújtanak új adapterek létrehozására.
 
Az önálló labor során a hallgató feladata a követelménykezelő eszközök (elsősorban a DOORS) megismerése és a kiegészítési lehetőségeinek felmérése, továbbá az Eclipse Modeling Framework (EMF) modellező keretrendszer megismerése, amelyet széles körben alkalmaznak modell-vezérelt alkalmazásfejlesztésben szolgáltatásainak kiemelkedő színvonalának köszönhetően (pl. metamodellezés, kódgenerálás, perzisztenciakezelés, platformfüggetlenség). A technológiák megismerése után a hallgató feladata egy olyan összeköttetés kialakítása a követelménykezelő rendszer és az EMF között, amely lehetővé teszi a követelmények és EMF modellelemek összekapcsolását és a kétirányú navigációt az eszközök között (pl. adott modellelemhez tartozó követelmény, vagy a modellben meg nem jelenő követelmények).
 
A téma lehetőséget nyújt tudományosan és ipari szempontból is jól használható tudás megszerzésére, hiszen a követelmények kezelése mindig alapvető kérdés nagyméretű projektekben.
Jelleg: 
Gyakorlati
Konzulens: 
Hegedüs Ábel
Konzulens: 
Horváth Ákos
TDK lehetőség: 
Nem
Megismerhető technológiák: 
Eclipse, EMF, DOORS
Előismeretek: 
Java ajánlott
Állapot: 
Korábbi