Nagyméretű nyomonkövethetőségi modellek vizualizációja hierarchikus eszközökkel

 

Napjaink szoftverrendszereinek fejlesztésének során megszokott gyakorlat a különböző fázisokban eltérő leíró, modellező és programozási nyelvek használata. Olyan területeken, ahol alapvető követelmény a szolgáltatásbiztonság és a magas megbízhatóság (például beágyazott vagy biztonságkritikus rendszer), kötelező a modellek közötti (nyomonkövethetőségi) kapcsolatok eltárolása (például funkcionális követelmények és statikus struktúra között). A kapcsolatokat általában szintén modellként kezelik. Nagyméretű rendszerek esetén a szóban forgó modellek mérete és a közöttük létező kapcsolatok száma is olyan nagy, hogy áttekintésük egyszerű eszközökkel nem lehetséges.
 
A hallgató feladata az önálló labor során a hierarchikus vizualizációs eszközök (melyek között kiemelkedő a yED keretrendszer) megismerése, továbbá egy olyan eszköz megtervezése és kifejlesztése (valamely létező keretrendszer kiegészításável), amelyben nagyméretű nyomonkövethetőségi modellek jeleníthetőek meg. A modellek mérete miatt az eszköznek lehetőséget kell adnia a modellben található elemek szűrésére struktúrális és szemantikai jellemzők alapján, továbbá hasznos lehet, ha a nyomonkövethetőségi kapcsolatokon túl a hivatkozott modellek belső struktúrája is opcionálisan megjeleníthető. 
 
A téma lehetőséget nyújt arra, hogy a hallgató bekapcsolódjon a tanszéki fejlesztésű, nemzetközileg elismert, az Eclipse.org-on bemutatott, nyílt forráskódú Viatra keretrendszerrel foglalkozó kutatási projektbe. Emellett tudományosan és ipari szempontból is érdekes és használható tudást szerezhet, amely akár TDK, akár nemzetközi publikáció formájában megjelenhet.
 
A téma szorosan kapcsolódik az Innovatív gráfvizualizációs algoritmusok és vizuális gráftranszformációk témakiíráshoz, amelynek elsődleges szempontja a yEd keretrendszer integrálása a Viatra keretrendszerbe, míg jelen téma kiemelten a nyomonkövethetőségi modellek intuitív megjelenítésével foglalkozik.
 
Nyomonkövethetőségi modellek vizualizációjáról további információ itt.
Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Konzulens: 
Hegedüs Ábel
Konzulens: 
Horváth Ákos
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
Eclipse, yED, modellvizualizáció, VIATRA
Előismeretek: 
Java
Állapot: 
Korábbi