DevOps és modern szolgáltatásplatformok

DevOps és modern szolgáltatásplatformok

Vezető kutató: 
Imre Kocsis

Manapság a felhő rendszereken alapuló alkalmazások (az úgynevezett cloud native applications) előretörésével megváltozik a szoftverfejlesztés üteme is. Míg korábban az alkalmazás fejlesztése és a későbbi üzemeltetése élesen különvált, külön csapatok és szakemberek végezték, ma egyre inkább összeforr ez a két terület. A fejlesztők elkezdtek automatizációs megoldásokat készíteni a fejlesztés során, amivel könnyen lehet tesztelni (continous integration) és virtualizált környezetbe telepíteni akár már a félkész rendszert (continous delivery). Az alkalmazásokat kis, egymástól függetlenül fejleszthető, elosztott részekre választották szét (microservice). Az alkalmazásokat konténerekbe csomagolták, amik a felhasználói terhelést követve automatikusan skálázhatók fel vagy fel. Az éles környezetben futó alkalmazást folyamatosan monitorozta a fejlesztőcsapat, és így valós, gyors visszajelzést tudtak kapni a felhasználóktól, amit utána visszacsatoltak az alkalmazás továbbfejlesztésébe. Így született meg a DevOps, a fejlesztés és üzemeltetés összfonódása.

A felhő-natív alkalmazások által (ki)használt platform-szolgáltatások és middleware-ek jellemzően különböznek a klasszikus IT rendszerekben megszokottaktól; pl. erősen elosztottak és erőforrásaik "felhő stílusban" dinamikusan skálázhatóak. Ezek közé tartoznak a modern publish-subscribe rendszerek, az elosztott in-memory adatbázisok, de egyre inkább a "permissioned" (több vállalat által együtt karbantartott, megosztott adatbázisként működő) blockchain-ek is.

Napjaink technológiai fejlődésének egyik meghatározó eleme, hogy a (klasszikus) ipartól a telekommunikációs szektoron keresztül a felhő szolgáltatókig közös céllá vált, hogy a felhőt és a felhő jellegű funkciókat ki tudjuk terjeszteni a "terep széléig" (pl. mobil bázisállomások mellé telepített "mini-felhőkkel"), illetve a "terepre" (pl. újrakonfigurálható/"bérelhető" szenzorokkal, mobil eszközökkel). Platformként, architekturálisan és a megoldásfejlesztésben a ma megjelenőben lévő edge computing és fog computing alapvetően a témalabor fókuszában álló, létező felhő-natív megoldásokat alkalmazza.

A feladatcsoporthoz kapcsolódó témalabor feladatok:

  • Cloud native alkalmazások megismerése és fejlesztése
  • DevOps módszerek és technikák kipróbálása
  • Felhő szolgáltatás vagy saját infrastruktúra összerakása
  • Mikroszolgáltatás / konténer menedzsment megoldások
  • Automatizált tesztelő eszközök kipróbálása, fejlesztése
  • Alkalmazások monitorozása és adatok elemzése, megjelenítése
  • Infrastruktúra-automatizálási módszerek
  • ...

A feladatcsoporthoz kapcsolódó tipikus korábbi TDK munkák, szakdolgozatok és diplomamunkák:

Megismerhető technológiák: