Autóipari szoftverfejlesztőrendszerek

Napjaink korszerű autóipari beágyazott szoftverrendszereit a szabányos AUTOSAR modellező nyelvre épülő eszközök segítségével készítik. A modellvezérelt paradigma alapján az ezen eszközökben (részben automatikus, részben kézi módszerekkel) elkészített modellekből a beágyazott rendszeren futó szoftver forráskódja automatikus kódgenerálással áll elő. Az integrált fejlesztőkörnyezetek lehetőséget biztosítanak arra is, hogy a beágyazott eszköz megfelelő illesztésével a programjainkat közvetlenül a hardware-en futtatva debuggoljuk, teszteljük.

A hallgató az önálló laborban a külső konzulens, Dr. Balogh András támogatásával betekintést nyerhet a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. fejlesztési munkájába, az alábbi AUTOSAR eszközökkel kapcsolatos fejlesztési feladatok valamelyike kapcsán:

 • Inkrementális jólformáltsági ellenőrzés illesztése AUTOSAR tervezőeszközhöz
 • Űrlap alapú modellszerkesztő keretrendszer lekérdezések alapján (EMF-IncQuery-vel)
 • Metamodell verziók kezelése / többverziós perzisztencia réteg (AUTOSAR 3.0.0 ... 3.1.x támogatása egy metamodell és paraméterezett perzisztencia réteg segítségével)
 • AUTOSAR modellek analízise:
  • Szoftverkomponens modellből elérhetőségi vizsgálatok (hatáslánc felderítés, érzékenység vizsgálat, stb.)
  • Intelligens modellösszehasonlítás és összefésülés
  • Állapottér hatékony felderítése statechart + AUTOSAR dinamikus modellek alapján (PetriDotNet)
  • Megfeleltetési kapcsolatok (traceability links) UML és AUTOSAR modellek között (meglevő modell szinkronizáció továbbfejlesztése)

A munka során a hallgató bekapcsolódhat az EMF-IncQuery Eclipse.org nyílt forrású projekt fejlesztésébe is, valamint jó eredmények esetén lehetőség van a TDK dolgozat megírására, és nemzetközi tudományos publikációkban való részvételre is.

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Advisor: 
Ákos Horváth
Advisor: 
András Vörös
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
Eclipse, AUTOSAR, modellvezérelt fejlesztés, autóipari beágyazott rendszerek
Előismeretek: 
Java
Állapot: 
Korábbi