Üzleti folyamatok formális ellenőrzése

Üzleti folyamat alapú rendszerek működtetésének egyik fő kihívása a folyamat által végrehajtott lépések ill. előállított adatok ellenőrzése. Ennek több célja lehet, egyrészt az elkészített modellek helyességének vizsgálata, de szükséges a végrehajtható elemek, programok ellenőrzése is.

Napjainkban egyre elterjedtebbek a formális módszerek, amelyek használatával komplex rendszerek ellenőrzése is lehetővé vált. Ezen eszköztár használatával lehetőség nyílik üzleti folyamatok ellenőrzésére, vizsgálatára.

A hallgató(k) feladata a BPMN szabvány által definiált modellezési nyelvből kiindulva, többek között a tanszéken fejlesztett petridotnet eszköz felhasználásával olyan formális módszereken alapuló analízis megtervezésére, kivitelezésére, amely segíti az üzletileg/üzemeltetés szempontjából valóban releváns adatok kinyerését. Természetesen vizsgálat tárgyát képezheti egyéb ellenőrző eszközök kipróbálása is a téma során, például: http://ti.arc.nasa.gov/tech/rse/vandv/jpf/

A munka során lehetőség van az üzleti folyamatok technológiai hátterében való elmélyülésre, emellett a hallgató megismerkedhet a formális módszerekkel, eszközökkel, algoritmusokkal.

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Advisor: 
László Gönczy
Advisor: 
András Vörös
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
BPMN, BPEL, formális módszerek
Állapot: 
Korábbi