Platformfüggetlen adatcsere technológiák

Mind publikus szolgáltatások, mind nagyvállalatok heterogén belső rendszerei esetén felmerül az igény különböző platformon (pl. Java, .NET, Python, C++, stb.) alapuló komponensek közti strukturált adatcserére. Erre a kihívásra keres korszerű megoldást az eredetileg a Facebook által kifejlesztett  Apache Thrift, valamint egyéb technológiák mint a Google Protocol Buffers, stb.

A Thrift egy szabványos nyelvet biztosít a különböző fejlesztőcsapatok vagy cégek szoftverei közti adatátvitel struktúrájának definiálására. Az így megfogalmazott interfészleírások alapján a kommunikáció két oldalán használt programozási nyelvekbe (pl. Python küldő, Java fogadó) kényelmesen illeszthető adastruktúrák már automatikus kódgenerálással előállíthatóak. A technológia az átvitel során többféle formátumot (pl. olvasható szöveges, tömörített bináris, stb.) és többféle átviteli közeget (fájlba írás, osztott memória, RPC kapcsolat...) támogat.

A hallgató feladata példaprogramokon keresztül megismerkedni a problémakörrel és a konkrét technológiával, a különböző képességeket kiértékelni, és alternatív technológiákkal összehasonlítani.

Jelleg: 
Gyakorlati
Advisor: 
Gábor Bergmann
TDK lehetőség: 
Nem
Megismerhető technológiák: 
Apache Thrift, Google Protobuf, stb.
Előismeretek: 
Általános programozói ismeretek
Állapot: 
Korábbi