A Pex működésének és kiterjeszthetőségének vizsgálata

Az utóbbi években egyre több kód alapú automatikus tesztgeneráló eszköz jelenik meg, ezek közül az egyik legtöbb funkcióval rendelkező a Microsoft Research által fejlesztett Pex eszköz. A Pex az alkalmazás .NET köztes kódját dolgozza fel és járja be, és ezen információ alapján választ ki olyan tesztbemenetejet, amik az alkalmazás kódján magas fedést érnek el.

Komplex alkalmazás esetén azonban még a Pex-hez hasonló fejlett eszközök is kihívásokba ütköznek. Többek között túl bonyolult kód esetén nem minden esetre tud lefutni a vizsgálatuk, és ilyenkor nehéz megállapítani, hogy ténylegesen meddig is jutott el a feldolgozás során. Valós alkalmazások tesztelése esetén sokat segítene, ha részletes és érthető visszajelzést lehetne kapni, hogy a kód melyik részével nem boldogul az eszköz, és ilyenkor javaslatot kapna a fejlesztő és tesztelő, hogy mit lenne érdemes változtatni az alkalmazáson.

A hallgató feladata megvizsgálni, hogy milyen módon lehet követni a Pex futását, milyen információkat lehet kinyerni az egyébként zárt forráskódú eszközből, és ezek alapján milyen kiegészítésekkel lehetne segíteni a tesztgenerálás gyakorlati alkalmazását.

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Advisor: 
Zoltán Micskei
Advisor: 
Dávid Honfi
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
.NET haladó technológiák, szimbolikus végrehajtás, tesztgenerálás, IL nyelv, profiler eszközök
Előismeretek: 
.NET
Állapot: 
Folyamatban