PLC-kódok vizsgálata automatikus teszteléssel

Számos helyen van szükség bizonyos ipari folyamatok irányítására. Ipari folyamat irányítása alatt érthetjük egy gyógyszergyár gyártósorának vezérlését, élelmiszerfeldolgozási vagy petrokémiai folyamatok irányítását, vagy akár csak egy szerverterem hűtésének vezérlését. Tipikusan mérjük a folyamat bizonyos jellemzőit, majd szükség szerint beavatkozunk azokba annak érdekében, hogy azok egy megfelelő tartományban maradjanak. Ezek a feladatok általában nagyrészt automatizálhatók. 

Manapság a legelterjedtebb eszköz az ipari folyamatok irányítására a PLC, programozható logikai vezérlő. Ezek robusztus ipari számítógépek, amelyek nemszokványos programozási nyelveket használnak. Több más ok mellett a nyelvi különbségek is ahhoz vezettek, hogy a PLC világ fejlődése elkülönült és egy kis szigetet alkot az informatika tengerén. Erre a szigetre mostanában kezdenek beszivárogni olyan informatikai vívmányok, mint például az objektumorientált fejlesztés, a szisztematikus tesztelés, statikus analízis, stb. Mivel a PLC-k által végzett feladat sokszor kritikus, igen kívánatos lenne minél jobban ellenőrizni az elkészült kódokat.

A hallgató feladata megvizsgálni, milyen eszközök érhetők el jelenleg ST nyelven írt PLC-kódok statikus analízisére és kódalapú teszt(bemenet)generálásra, illetve mik ezek hiányosságai. A tapasztalatok alapján cél egy egyszerű tesztgeneráló eszköz prototípusának elkészítése, illetve valós példán történő kipróbálása.

Jelleg: 
Gyakorlati
Advisor: 
Dániel Darvas
Advisor: 
Zoltán Micskei
TDK lehetőség: 
Nem
Megismerhető technológiák: 
PLC (programozható logikai vezérlő), Java
Állapot: 
Korábbi