Moduláris vezérlő és adatgyűjtő rendszer modell alapú fejlesztése

Az utóbbi években megindult az okos eszközök elterjedése. Ezeknek a hálózati kommunikációra képes eszközöknek egy része fizikai folyamatok szabályozására, környezeti paraméterek mérésére szolgál. Az ilyen eszközökhöz általában csak a gyártó által készített, termék-specifikus szoftver használható, nincsenek általánosan használható központi rendszerek. A fejlesztés célja egy olyan vezérlő és adatgyűjtő rendszer elkészítése, ami több környezetben is használható. Ilyen környezetek lehetnek például: terráriumok, üvegházak, raktárak és hűtőházak.

A vezérlés főleg szenzorokból kiolvasott adatok, illetve események alapján működik. A kívánt hatást beavatkozók működtetésével lehet elérni. Ezen kívül célszerű biztosítani az eszközöktől érkező események vagy riasztások fogadását és feldolgozását, valamint az eszközök állapotának leolvasását is. Ezzel fel lehet készülni az esetleges meghibásodásokra is, ami akár a vezérlésbe is beépíthető.
Az eszközök kezelésével kapcsolatban cél, hogy minél többféle szenzort és beavatkozót tudjon alkalmazni a rendszer. Ennek érdekében célszerű különböző adapterek fejlesztését megkönnyíteni ezek számára meghatározott interfészekkel és rugalmas adatmodellel.

A rendszer moduláris kialakítása két nagy előnnyel jár. Az egyik a rendszer testreszabhatósága. Alapesetben a rendszer megvalósít adatgyűjtő és vezérlő funkciót is, de igény esetén elhagyhatóak is funkciók. A másik nagy előny a kiterjeszthetőség. A definiált szolgáltatásokat és eseményeket újabb komponensek is könnyen felhasználhatják, így további szolgáltatásokat nyújtva a felhasználónak.

A hallgató feladata, hogy tervezze meg modell alapon a felvázolt általános célú, moduláris vezérlő és adatgyűjtő rendszert. Továbbá valósítsa meg az általános célú szoftverkomponenst, valamint alakítsa ki egy konkrét esettanulmányhoz szükséges hardverkörnyezetet a szükséges adapterekkel és konfigurációval együtt, majd az esettanulmányon keresztül mutassa be a rendszer működését.

 

 

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
Eclipse, OSGi, MQTT, IoT stack, EMF-IncQuery, VIATRA, CEP
Előismeretek: 
Java
Állapot: 
Folyamatban