Biztonságkritikus szoftverek tanúsítását támogató szoftver keretrendszer fejlesztése

A biztonságkritikus rendszerek fejlesztését szigorú ipari szabványok szabályozzák. Ezek előírásokat tartalmaznak mind a fejlesztés menetére, mind pedig az elkészült alkalmazás ellenőrzésére. Fontos követelmény a fejlesztés minden egyes lépésének és az adott lépésben előállított adatok (modellek, dokumentumok, kódok, ellenőrzési eredmények, stb.) nyomonkövetése; probléma esetén a rendszer fejlesztőjének tudnia kell bizonyítani akár tíz év távlatából is, hogy a fejlesztés során a tőle elvárható legnagyobb gondossággal járt el. Ezeknek az adatoknak az előállítása, a folyamatok kézi dokumentálása rengeteg energiát igényel - többek között ezért olyan drága az ilyen rendszerek fejlesztése.

Kutatócsoportunk célja egy olyan rendszer kifejlesztése, mely ebből a folyamatból a lehető legtöbb lépést automatizálja. Eddgi elkészült már egy eszközintegrációs keretrendszer a folyamatok modellezésével és a kapcsolódó adatok tárolásával. A hallgatónak ezt felhasználva kell olyan komponenst fejlesztenie, mely támogatja a folyamatok szabványok által előírt módon való szervezését és az összegyűjtött adatok alapján a biztonsági tanúsítványok generálását.  

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Advisor: 
Balázs Polgár
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
Eclipse alapú technológiák, metamodellezés, szakterület specifikus modellezés, modell alapú szoftverfejlesztés és analízis, biztonságkritikus rendszerek fejlesztésével kapcsolatos elvárások, biztonsági tanúsítványozás
Előismeretek: 
Java
Állapot: 
Korábbi