Android mobiltelefon GPS, WiFi és Cellaazonosító alapú pozíciójának szimulálása

Ma már minden modern mobil eszközben van GPS vagy valamilyen helymeghatározásra alkalmas hardver-szoftver együttes. A jövőben tovább erősödik a helyfüggő szolgáltatásokra alapuló szolgáltatások piaca, mely piacnak szüksége van fejlesztő mérnökökre és a fejlesztéshez szükséges eszközökre is.
 
A fejlesztés egyik gátló tényezője az, hogy a valóságban működő eszközök és az elvi működés között elég nagy kölönbségek vannak a gyakorlatban fellépő rengeteg hibalehetőség miatt (pontatlan GPS koordináták, hibás adatok, közelítő adatok). Ez komolyan lassítja a fejlesztést, hiszen nem lehetséges előre készülni a különféle hibákra.
 
A helyfüggő szolgáltatásokat nyújtó LBS (Loacation Based Services) platform kifejezetten a sok eszköztől beérkező pozíciók feldolgozására és továbbítására lett kitalálva. Folyamatosan biztosítani kell a legújabb mobil eszközök csatlakoztatását a platformhoz, mely eszközök csatlakoztatásának és a továbblépéshez szükséges szoftverek legyártásának egyik fontos gátja a tesztelés nehézsége.
 
A hallgató feladata a napjainkban elterjedőben lévő okostelefonok (pl Andriod-os mobiltelefonok) helyváltozatásának szimulációja és ezáltal megfelelő mennyiségű tesztadat generálása az adattisztító algoritmusok és helyfüggő szolgáltatások teszteléséhez.
 
A munka hosszabb távon továbbvihető, hiszen az adatok pontossága a valóságban különböző technológiai korlátok miatt nem megfelelő.
Az adatok előállítása során figyelembe kell venni, hogy a telefon WiFi, Cellaazonosító és GPS alapú koordinátákkal és ezek keverésével is tud működni, melyek különböző pontosságú adatokat szolgáltatnak és ezen túl még számos eltérő okra visszavezethető hiba előfordulhat a pozíciók előállítása és regisztrálása során. Ezen hibamódok jellegzetességeinek feltárása és szimulálása is fontos feladat.
 
A munka során lehetőség adódik a Google által kiadott Android SDK használatára, valamint a ipari partnerünk által biztosított valós LBS rendszer tesztelésére, tesztadatok ezen rendszeren történő regisztrálására, azaz az eredményeket éles nyomkövető rendszeren lehet megjeleníteni, mintha valódi személy vagy jármű útvonalát vizsgálnánk meg.
 
A téma kidolgozása során a szakmai munkát a tanszék vezeti, míg technológiai támogatást a helyfüggő szolgáltatásokkal foglalkozó Inepex csapat nyújt.
 
Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
GPS, helyfüggő szolgáltatások, Android SDK, adatsorok
Előismeretek: 
Java
Állapot: 
Korábbi