Postlock: automatikus állapotszinkronizáció webalkalmazásoknak

A kollaboratív webes alkalmazások működésének központi eleme az adatok megosztása, módosítások szinkronizálása. A postlock ezt a funkcionalitást automatikusan elvégzi, tehermentesítve az alkalmazásfejlesztőket. A feladat egy komplett kliens-szerver megoldás elemeinek fejlesztése amelyre épülhetnek a jövő közösségi szolgáltatásai (például játékok, közösségi dokumentum-szerkesztés, stb).

A korszerű közösségi/kollaboratív alkalmazások (gmail, google docs, prezi, fb, stb) egyre inkább kihasználják a felhasználók böngészőjében futó kód (javascript, actionscript) nyújtotta lehetőségeket. Mivel az alkalmazások logikájának egyre nagyobb része "tolódik kifelé" a klienshez, komoly probléma az adatok gyors és biztonságos megosztása különböző felhasználók illetve a webszerver között. A jelenlegi megoldások többnyire a nagy erőforrásigényű és késleltetéssel járó AJAX-poll mechanizmust használják, de a HTML5 ennél hatékonyabb alternatívát kínál.

A postlock projekt célja megoldást nyújtani erre a problémára egy open-source projekt keretein belül. Az állapotszinkronizáció mellett számos hasznos szolgáltatást nyújt a postlock: többek között verziózott perzisztencia szerver-oldali kód nélkül és egységes (programozási nyelvtől független) adatmodell. Az első félév során legalább egy részfeladat kidolgozása a cél. Programozási gyakorlaton túl az open-source projektek működősével kapcsolatos tapasztalatokra is számíthatnak a résztvevők.

A projekt weboldala: http://www.postlock.org/

Szakmai konzulens: Neumark Péter

Jelleg: 
Elméleti és gyakorlati
Advisor: 
István Majzik
TDK lehetőség: 
Nem
Megismerhető technológiák: 
JSON persistence, operational transformation, NoSQL databases, agent-based development, state-synchronization, websockets, Javascript
Előismeretek: 
programozási jártasság (Javascript előny) angol nyelvtudás
Állapot: 
Korábbi