Modellek feletti lekérdezések (EMF-IncQuery)

Elterjedt gyakorlat a nagy adathalmazokkal szemben lekérdezéseket megfogalmazni és kiértékelni. Ezen lekérdezések megfogalmazására deklaratív nyelvek szolgálnak, a hatékony kiértékelésüket pedig - akár a felhasználó által nem ismert módon - a szolgáltatást nyújtó motor végzi. Adatbázisok és egyéb nagy adatforrások mellett felmerülhet a modell alapú fejlesztésben használt nagyméretű modellek feletti lekérdezés gondolata is; helyességellenőrzési, modelltranszformációs és kódgenerálási feladatok támogatására.

A tanszéken fejlesztett, nemrég bemutatkozó EMF-IncQuery eszköz jelenleg az Eclipse GMT projekthez tartozó Viatra2 alprojektje. Az iparban is elterjedt Eclipse Modeling Framework (EMF) modellei felett támogat deklaratívan (az ún. gráfminták nyelvén) megfogalmazott lekérdezéseket. Különlegessége, hogy a lekérdezések eredménye állandóan rendelkezésre áll, a modell módosítása közben folyamatosan frissül, különösen alkalmassá téve bizonyos célfeladatokra (pl. modellek jólformáltságának folyamatos ellenőrzése).

A hallgató feladata bekapcsolódni a projektbe, és megegyezés alapján pl. felhasználóbarát grafikus felületi támogatást, újszerű kiértékelő technikákat vagy automatikusan generálható eszközöket készítenie.

Jelleg: 
Gyakorlati
Advisor: 
Gábor Bergmann
Advisor: 
Zoltán Ujhelyi
TDK lehetőség: 
TDK lehetőség
Megismerhető technológiák: 
Eclipse technológiák, EMF
Előismeretek: 
Alapvető programozási ismeretek, Ajánlott az Eclipse alapú technológiák tárgy felvétele.
Állapot: 
Korábbi