Szolgáltatásbiztos rendszertervezés - Diplomatervezés

A diplomatervezés célja

A diplomatervezés célja egy olyan feladat kidolgozása, amely demonstrálja a megszerzett mérnöki ismereteket. A diplomaterv referencia munkaként tipikusan megjelenik az önéletrajzokban és álláspályázatokban, hiszen demonstrálja azt a szűkebb szakterületet, amiben a hallgató különösen elmélyült és hasznosítható tudást szerzett.

Témakörök

Csakúgy, mint az önálló laboratóriumi feladatok, a szakirány tipikus diplomaterv feladatai is a következő témakörökbe csoportosíthatók:

  • Üzleti folyamatok és alkalmazások: Jellegzetes, megismerhető rendszerintegrációs technológiák a szolgáltatás-orientált architektúra (SOA) valamint a munkafolyamat integráció eszközei. A külső szolgáltatások integrációja esetén szerepet kapnak a szolgáltatási szint szerződések.

  • Kritikus beágyazott rendszerek: Kiemelt hangsúlyt helyezünk a modell alapú tervezésre (MDA) valamint a szolgáltatásbiztonság szempontjából kritikus rendszerekben szükséges speciális architektúra-tervezési megoldásokra (pl. hibatűrés megvalósítása), valamint megvalósítási technikákra (pl. automatikus forráskód generálás, ütemezés).

  • Informatikai infrastruktúra: A rendszer- és szolgáltatásfelügyelet keretében eszközök és megoldások ismerhetők meg olyan jellemző feladatokra, mint a teljesítmény- és felhasználó monitorozás, kapacitásbővítés, szoftver és hardver karbantartás.

  • Modell alapú rendszertervezés és verifikáció: A modellezés módszerei mellett célkitűzés a modell alapú tervezés során végezhető helyességbizonyítási és igazolási módszerek illetve eszközök megismerése és ezek használatának bemutatása (pl. szimuláció, automatikus teszt generálás és teszt végrehajtás).

Jellegzetes feladatok a korábbi évekből

A továbbaikban bemutatunk néhány korábbi diplomaterv feladatot. Ezek illusztrálják oktatóink profilját és a választható témák sokszínűségét az egyes alkalmazási területeken. (A korábbi diplomatervek teljes listája a kapcsolódó web lapon elérhető.)

Üzleti folyamatok és alkalmazások

Üzleti folyamatok

Kritikus beágyazott rendszerek

Kritikus beágyazott rendszerek

Informatikai infrastruktúra

IT infrastruktúra

Modell alapú rendszertervezés és verifikáció

Modell alapú tervezés